06
Feb
2019

23-ти международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - Основни акценти в програмата

Златни отличия, фестивални фаворити, очаквани от публиката филми – палитрата на София Филм Фест винаги е съдържала в себе си най-доброто от света на киното. 

2019 година не е изключение! 

Празнувайки половин вековния юбилей от знаменателния Уудсток, 23-тото издание на фестивала, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна през МАРТ всичко, от което един истински фен на киното има нужда!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино. 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и част от Календара на културните събития на София за 2019 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

Официалното откриване на 23-тия София Филм Фест е на 7 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари.
Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

БИЛЕТ
Всички филми в програмата ни са достъпни по един изпитан и удобен начин – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За шеста поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате... 

Не пропускайте и факта, че всеки от вас може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа! 
Бъдете внимателни, за да не пропуснете да ни се обадите, ако във фестивален КЕН откриете своя ЗЛАТЕН БИЛЕТ. 

* * *
Основният спонсор на 23-тия София Филм Фест и традиционният партньор на фестивала JAMESON Irish Whiskey вече 16 години подкрепя конкурса за български късометражен филм. Наградата провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и дори да създават нови за участие в конкурса Джеймисън. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров, Веселин Бойдев, Стефан Ганов. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми. 

През 2019 година селекционната комисия е в състав Надежда Косева – режисьор, Калоян Божилов – оператор, Иван Богданов – фотограф и аниматор, Деян Статулов – кинокритик, Стефан Ганов – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2018 година. Те определиха 12-те финалисти от кандидатствалите филми. Наградата JAMESON е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, който ще бъде определен от Международното жури на фестивала.

Ето заглавията и имената на режисьорите на селектираните филми, които ще участват в 16-ото издание на Конкурса за български късометражен филм JAMESON:

1. „XVII“, режисьор Ради Стоянов
2. „Брак“, режисьор Слава Дойчева
3. „Враг на свинята“, режисьор Борислав Станков
4. „Иван“, режисьор Надежда Христова
5. „Извинявайте“, режисьор Оля Желева
6. „Колелото“, режисьор Крис Захариев
7. „Пеперуда и мишка“, режисьор Мира Янкова
8. „Пипнах те!“, режисьор Стефани Дойчинова
9. „Рози в нощта“, режисьор Пенчо Кънчев
10. „След часовете“, режисьор Григор Антонов
11. „Щастие“, режисьор Димитър Димитров
12. „Soledad“, режисьор Стилиян Стоянов

* * *
23-тият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „ДА ХОДИШ ПО ВОДА”. Представен за първи път на фестивала в Локарно, филмът представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”.

* * *
За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. 

Ето и 11-те потвърдени конкурсни филма: 

* „Братя“ („Brothers / Kardesler”, 2018) – Турция-Германия-България, режисьор Омур Атай;
* „Доверие“ („Trust / Güven”, 2018) – Турция, режисьор Зефа Озтурк;
* „Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) – Япония, режисьор Даиши Мацунага;
* „Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée”, 2019) – Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;
* „Изчезващи дни“ („Vansihing Days / Man you”, 2018) – Китай, режисьор Джу Син;
* „Прасето“ („The Pig”, 2019) – България, режисьор Драгомир Шолев;
* „Сервитьорът“ („The Waiter“, 2018) – Гърция, режисьор Стив Крикрис;
* „Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, 2019) – България, режисьор Лъчезар Аврамов;
* „Стена“ („Wycieczka”, 2018) – Полша-Германия, режисьор Бартош Грудзиецки 
* „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love”, 2018) – Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;
* „Чудовища“ („Monsters.”, 2019) – Румъния, режисьор Мариус Олтеано;

* * *
Най-новата, осма по ред пълнометражна творба на изключителния майстор на образите Нури Билге Джейлан „ДИВАТА КРУША“, ще има премиера в края на официалната програма на фестивала. България е копродуцент на филма, а прожекцията ще се състои на 17 март.

* * *
Великият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба „ЕТЕР“, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София и част от предстоящия Фокус Полша на 23-тия София Филм Фест. Като част от този специален акцент на фестивала е и визитата на световноизвестния полски режисьор Павел Павликовски, който лично ще представи най-новия си филм „СТУДЕНА ВОЙНА“, получил 3 номинации за „Оскар“ (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година, сред които и престижния приз за най-добър филм!

* * *
Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на „Златна палма“ и „Златен лъв“ - „ДЖЕБЧИИ” на Хироказду Корееда („Златна палма” - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и „РОМА“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят). Творбите са включени в традиционната рубрика „Големите награди“.

* * *
В „Киното днес – големите майстори” ще предложим на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „КАПЕРНАУМ” (Capernaum) на Надин Лабаки (с награда на журито от Кан ’18 и още два приза на фестивала, с номинация за „Оскар“ и за „Златен глобус“ за чуждоезичен филм); „З ЛИЦА” (3 Faces) на иранския майстор Джафар Панахи (с награда за най-добър сценарий от Кан ’18); „ЩАСТЛИВИЯТ ЛАЗАРО” (Happy as Lazzaro) – най-новият филм на Аличе Рорвахер (представен в основната конкурсна програма на Кан ’18 и носител също на награда за най-добър сценарий); „ГРАНИЦА” (Border) на Али Абаси (с голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан ’18); „ТРАНЗИТ” (Transit) на Кристиан Пецолд (с премиера на Берлинале ’18); „МОМИЧЕ” (Girl) на Лукас Донт (дебютна творба, удостоена със „Златна камера“ в Кан ’18) – всички те ще се срещнат с публиката у нас след като фокусираха вниманието на зрители и специалисти на десетки престижни фестивали в целия свят. 

* * *
Обичаният български рок музикант Кирил МАРИЧКОВ ще получи Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988), а златните хитове на една от най-добрите български рок-групи на всички времена се знаят и помнят от няколко поколения меломани!

* * *
Основният спонсор на София Филм Фест Обединена българска банка по традиция подкрепя рубриката „Ново българско кино”, където са включени игралните филми, завършени след март 2018, както и избрани документални премиери. 

Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, с които за осма поредна година ще представим и традиционната кино-гурме програма.

Документалният конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година. 

Отново ще присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното. Ние сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!

РАЗБИРА СЕ, това НЕ Е ВСИЧКО - ще има още много детайли по филмите и програмата, които да споделяме с Вас през целия месец февруари!

* * *
На 23-тия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. 

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

Кои ще бъдат филмите в международните конкурси?
Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?
Кои ще бъдат членовете на международните журита?
Какви извънредни музикални събития сме предвидили?
Какви специални рубрики сме подготвили?
Какви съвместни събития с културните институти и посолства да очаквате?

30 са дните, които остават до 7 март – бъдете сигурни, че ще научите отговорите на тези и още много други въпроси!

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на основната пресконференция на 23-тия София Филм Фест, която ще се състои на 26 февруари във Фестивалния пресцентър - зала In the Park.

Следете подробностите на сайта ни www.siff.bg.

Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB

Не забравяйте, че КИНОТО е начин на живот!

ОЧАКВАМЕ ВИ на Кино!
#23SofiaIFF