08
Feb
2024

Американските хитове „Заседнали“ на Александър Пейн и „Куклички на път“ на Итън Коен в програмата на 28-ия София Филм Фест

Майсторът на филмовия разказ Александър Пейн е добре познат на почитателите на американското независимо кино, а творбите му „Небраска“, „Отбивки“, „Потомците“ бяха удостоени с много престижни награди и любовта на публиката по света. Новата история, режисирана от Пейн по сценарий на Дейвид Хемингсън „Заседнали“ пренася зрителите в близкото минало и ги среща с колоритни герои. Основен сред тях е „ококореният темерут, учител по история, когото никой не харесва“ – в ролята е Пол Джамати, който вече спечели „Златен Глобус“ и наградата на критиката в САЩ, а изпълнението му е номинирано за „Оскар“ и БАФТА. И тъй като неговият герой няма при кого да празнува Коледа през 1970 година, даскалът остава да „надзирава“ учениците, които не могат да се приберат по домовете си. Задачата му се ограничава до един 15-годишен пакостник на име Ангъс (дебютантът Доминик Сеса). Към двамата неудачници се присъединява и готвачката на училището (колоритната Да’вин Джой Рандолф, със „Златен глобус“ за тази роля), наскоро загубила сина си във Виетнам. Тримата оформят странно коледно „семейство“ и им се случват забавни злополуки в продължение на две снежни седмици в Нова Англия. С пет номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, с над 100 награди и почти 200 номинации в цял свят, „Заседнали“ ще се превърне във фестивален хит и за зрителите у нас през март.

Новият проект на култовия режисьор Итън Коен, в съавторство по сценария със съпругата му Триша Кук, се нарича „Куклички на път“ и ще събуди тръпката за филмови приключения, позната от класическите екшъни от 90-те години на ХХ век. Самият Коен споделя пред Variety, че това е „филм за преследване с интриги. Или казано накратко – това е комедия, тотална забава“. Кук добавя, че с удоволствие са направили филм, който е „смешен, игрив и не се взима прекалено насериозно“. Историята проследява Джейми (в ролята е Маргарет Куали, 28-годишната дъщеря на Анди Макдауъл) – свободна душа, която оплаква поредната си раздяла с приятелка, и нейната доста по-въздържана спътница Мариан (Джералдин Вишванатан), която отчаяно се опитва да е по-фриволна в живота. В търсене на нещо ново и вълнуващо, двете се отправят внезапно на път към Талахаси, обаче ситуацията бързо загрубява, когато пътищата им се пресичат с група престъпници… Освен двете млади дами във филма участват още Бийни Фелдстейн, Колман Доминго, Били Камп, Педро Паскал и Мат Деймън. „Куклички на път“ обещава чудесно забавление за българската публика в програмата на 28-ия София Филм Фест.

* * * 

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF