30
Mar
2016

BEST of the FEST – акценти от програмата на 20-ия София Филм Фест в Дома на киното

БИЛЕТ в КЕН в търговската мрежа – 
може да използвате БИЛЕТ за прожекциите 
в Дома на Киното до 15 април! 

ОЧАКВАЙТЕ още срещи с носителя на Оскар за чуждоезичен филм „Синът на Саул”, „Аномалиса” на Чарли Кауфман, „Каръл” на Тод Хейнс, „Бруклин” с участието на Сърша Ронан, култовия „Сатанинско танго” на Бела Тар, 3D изкушенията на Вим Вендерс „Катедрали на културата” и „Всичко ще бъде наред” със специална интродукция на режисьора, както и допълнителна прожекция на най-новата творба на Тери Гилиъм „Теорема Нула”, с която приключи международната програма на 20-ия София Филм Фест. 
Очаквайте скоро и номинирания за чуждоезичен Оскар „Прегръдката на змията”!

* * * 
ПРЕДСТОИ и нова СРЕЩА с JAMESON – киноманите в София ще имат възможност да видят ОТНОВО всички номинирани късометражни филми в Конкурса JAMESON за 2016 година, празнувайки 13 години на ползотворно сътрудничество между JAMESON IRISH WHISKEY и Международния филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ! 
3 април – начален час 14,45 – в Дома на Киното!

* * * 
Радикален като съдържание и провокативен като изобразителен експеримент, „СИНЪТ НА САУЛ” описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред „зондеркомандос” - затворници, работещи в газовите камери. Един ден Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му, и прави невъзможното да го погребе достойно.

„Синът на Саул” е първият пълнометражен филм на Ласло Немеш, който го изстрелва на върха. Роден през 1977 година в Будапеща, той учи история, международни отношения и драматургия в Париж, а след това работи като асистент-режисьор на късометражни и пълнометражни филми във Франция и Унгария. Две години е асистент на Бела Тар, като междувременно завършва кинорежисура в училището по изкуства „Тиш” към университета в Ню Йорк. „Синът на Саул” получи „Оскар” и „Златен Глобус” за чуждоезичен филм, Голямата награда на журито и наградата на ФИПРЕССИ в Кан 2015, както и десетки други награди на филмови форуми в цял свят. Публиката в София ще може да го види на ексклузивна прожекция в Дома на киното на 14 април – начален час 18,30!

* * * 
С номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, с голямата награда на журито във Венеция 2015, определян като „най-човечния” филм за 2015 година, най-новото творение на Чарли Кауфман „АНОМАЛИСА” ще може да бъде видян отново в София – на 2 и 8 април, в програмата „BEST of the FEST” на Дома на киното!

„АНОМАЛИСА” проследява известния популяризатор на идеи за супер-мотивация Майкъл Стоун (Дейвид Тюлис) - съпруг, баща и уважаван автор, който пътува из Щатите и променя живота на много хора. Този красив, нежен и абсурдно-забавен филм е комедийно и сюрреалистично пътешествие на един човек през мрака на душата му. Създаден е от въображението и страстта на Чарли Кауфман („Да бъдеш Джон Малкович”, „Адаптация”, „Блясъкът на чистия ум”) и Дюк Джонсън и е реализиран с гласовете на Дейвид Тюлис, Дженифър Джейсън Лий и Том Нунан. Музиката е на Картър Бъруел. 

* * * 
„ТЕОРЕМА НУЛА” - последният реализиран филм на прочутия режисьор-магьосник ТЕРИ ГИЛИЪМ, който беше специален гост на 20-ия София Филм Фест, ще има още една ексклузивна прожекция в програмата „BEST of the FEST” на Дома на киното! Компютърен хакер на име Куин Лет (Кристоф Валц) живее като отшелник в дома си в търсене на тайната за човешкото съществуване. Историята е опакована в шантавия визуален стил на Тери Гилиъм, с много хумор и с изключителната игра на Кристоф Валц, Мат Деймън, Тилда Суинтън, Дейвид Тюлис, Бен Уишоу и др. Денят е събота, датата – 9 април, часът е 19,30 – не пропускайте повторната среща с „Теорема Нула” на голям екран!

* * * 
С номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации, „КАРЪЛ” на Тод Хейнс ще продължи срещите си с българската публика. Филмът е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. 
Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър и др. Прожекциите на филма са на 1 и 7 април!

* * * 
Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, филмът на Хулио Медем и Пенелопе Крус „MA МA” представя историята на Магда – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Магда е решена да се бори за своето оцеляване... „Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика. Филмът има номинации за награди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук. Може да видите „Ма Ма” на 4 и 15 април в Дома на киното!

* * * 
„БРУКЛИН” на Джон Кроули, с 3 номинации за Оскар –  най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добра актриса в главна роля (обаятелната Сърша Ронан), ни сблъсква с историята на Елис – ирландка, която напуска родината си и стремглаво тръгва да преследва Американската мечта. Това се оказва непостижим блян – Елис попада в Бруклин, където далеч не намира очакваната „велика” Америка. Искрица надежда открива в лицето чаровен ухажор, с когото се запознава във вихрен танц. Лична трагедия обаче я заставя да се върне отново в Ирландия. Филмът е в програмата „BEST of the FEST” на Дома на киното на 9 и 12 април!

* * * 
„ВОЙНА” на датския режисьор Тобиас Линхолм разказва историята на Клаус Педерсен – водач на военно формирование в Афганистан. В една важна мисия той взема решение, което спасява живота на неговите подчинени, но носи разрушение за други. Оттук насетне войната се пренася на други „бойни” полета – в главата, сърцето му, но също така в семейството и съдебната зала. Филм за големите битки в човешкия живот, наситен с умел психологизъм и задаващ важни въпроси. Не пропускайте „Война” на 13 април от 20,30 часа!

* * * 
„ДНК на ПЕРУ” („Ceviche’s DNA”) на режисьора Орландо Ариага е документален филм за перуанското севиче – традиционно ястие, приготвяно от сурова риба, маринована в лимон, сервирана с люти чушки „аджи”, сладки картофи „камоте”, маниока и царевица - обявено за национално културно наследство с хилядолетна история. Филмът е кулинарно пътешествие по Северното крайбрежие и тропическите гори на Амазонка до Лима, в компанията на виртуозните готвачи Хавиер Уонг и Гастон Акурио, убедени, че бъдещето на гастрономията принадлежи на перуанската кухня. Единствена прожекция в „BEST of the FEST” на Дома на киното – 11 април от 18,00 часа!

* * * 
Френският филм „БОЙЦИТЕ” на режисьора Томас Кайе беше удостоен с наградата C.I.C.A.E. в Кан ’14, както и с наградата на ФИПРЕССИ в секция „Петнайсетдневката на режисьорите”, освен това има в актива си три награди Сезар ’15 – най-добра актриса, най-добър млад актьор, най-добър дебют. Лятото на Арно изглежда ще бъде спокойно... до момента, в който не попада на Мадлен – колкото красива, толкова и груба; циментов блок от стегнати мускули и предсказания за края на света. Той не очаква нищо, а тя се подготвя за най-лошото. Той приема нещата такива, каквито са, и обича да се смее. Тя се бие, бяга, плува и дава всичко от себе си. Щом тя не иска нищо от него, докъде ще стигне той в отношенията си с нея? Това е любовна история. Или история за оцеляването. Или и двете... „Бойците” са на екран в Дома на киното на 2 и 6 април – не ги пропускайте!

* * * 
Американската продукция „РАЗРУШЕНИЕ” на режисьора Жан-Марк Вале изследва състоянието на един мъж (в ролята винаги различния и впечатляващ Джейк Гиленхол), който се опитва да потисне чувството за вина, да си стъпи на краката след трагичната загуба на съпругата си и да се върне към нормалния живот. Жан-Марк Вале печели световно признание с драматичната комедия „C.R.A.Z.Y.” (2005), представена във Венеция. След като се премества в Холивуд, Вале режисира „Младата Виктория” (2009 – с „Оскар” за костюми), „Клубът на купувачите от Далас” (2013 - с три награди „Оскар”), както и „Моята разходка в дивото” с участието на Рийз Уидърспун. Ексклузивните прожекции на „Разрушение” в Дома на киното са на 5 и 15 април!

* * * 
Нова среща с епичната библейска история „ВЪЗКРЕСЕНИЕ” на режисьора Кевин Рейнолдс очаква почитателите на Джоузеф Файнс – той е в ролята на властния римски военен Клавий, който изпълнява важна задача: да разкрие мистерията около Иисус в седмиците след разпъването му на кръста, за да се разсеят слуховете за възнеслия се Месия и да се предотврати евентуалния бунт в Ерусалим. Създаден със скромен за Холивуд бюджет, „Възкресение” поставя зрителя в позицията на съмняващия се, и следвайки дума по дума Евангелието, го оставя сам да избере в какво да вярва...  Прожекцията в Дома на киното е на 15 април от 21,00 часа!

* * * 
Режисьорът Лука Гуаданино е успял да ангажира страхотен актьорски екип за „ГОЛЯМОТО ПЛИСКАНЕ” – копродукция между Италия и Франция, в която прочутата рокзвезда Мариан (Суинтън) се наслаждава на слънце и лято заедно със своя любовник-кинаджия (Шьонертс). Съвсем неочаквано на почти изолирания италиански остров пристигат един добър приятел, музикален продуцент и отдавнашна „тръпка” на Мариан (Файнс) и неговата поотраснала щерка (Джонсън). Отношенията в своеобразния квартет се променят и изострят, като се намесват страсти, ревност и сериозна опасност – рок-енд-рол под слънцето на Средиземно море! Не пропускайте развихрянето на Рейф Файнс и винаги извънземната Тилда Суинтън в „BEST of the FEST” на Дома на киното – на 1 и 7 април!

* * * 
Най-новият филм на Вим Вендерс „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД, както и уникалната документална творба „КАТЕДРАЛИ НА КУЛТУРАТА” ще бъдат представени отново на публиката в София, предшествани от ексклузивни видеообръщения на самия Вим Вендерс към зрителите. Не пропускайте специалните прожекции в програмата на Дома на киното – на 11 и 12 април, начален час – 20,00!

* * * 
Над своя уникален филм „САТАНИНСКО ТАНГО” Бела Тар работи цели седем години, за да се появи на екран през 1994 година. За Сюзан Зонтаг творбите на Бела Тар са сред шедьоврите на последните двайсет години, той е „спасител” на съвременното кино и лично тя би гледала с удоволствие „Сатанинско танго” поне веднъж годишно. Филмът е създаден по едноименния роман на Ласло Краснахоркаи, а българската публика ще има възможност да го види ОЩЕ ВЕДНЪЖ в програмата „BEST of the FEST” на Дома на киното – ЕКСКЛУЗИВНО на 17 април, начален час 15,00!


ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО!