12
Feb
2018

Филм-омнибус, продуциран от Българската национална телевизия, със световна премиера на 22-рия София Филм Фест

Шест кратки разказа на Георги Господинов оживяват в собствената продукция на БНТ „8 минути и 19 секунди“ (8’19”). Те са реализирани от режисьорите Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“). 

Продуцент е Българската национална телевизия, изпълнителни продуценти на проекта са ВИП Медиа Филм (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова).

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника „И всичко стана луна”. Цели 8 минути и 19 секунди – точно толкова имаме отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас. Толкова пътува светлината оттам дотук. После ще стане тъмно... Но и в този основополагащ за проекта текст, както и за отделните филми в него, Апокалипсисът не е непременно глобален срив, конници, тръбящи ангели, огън и жупел. По-скоро е минималистичен и ням. 
Да, понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Може да се побере и в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Някои от историите във филма се случват в тази „дълга минута”... „Интересен ми е техният поглед, техният прочит на разказите ми“, казва при стартирането на проекта Георги Господинов по адрес на шестимата режисьори, всеки от тях вече с доказан собствен глас в авторските си търсения.

В роли ще видим обичани български актьори – Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и много други, включително операторът-режисьор Христо Димитров-Хиндо. В ролята на Фотографа – мълчаливият свидетел, който документира „лицата от последния ден“, дебютира като актьор известният майстор на фотографския портрет Симон Варсано. Краткият филм „Кристин, която маха от влака” пък е дебют в игралното кино на станалия вече световноизвестен български аниматор Теодор Ушев.

Премиерата предстои в месеца на киното, в програмата на 22-рия София Филм Фест!