28
Feb
2024

„Източният фронт“ на Виталий Мански, „Нула калории“ на Джесика Хауснер, „Памет“ на Мишел Франко и „Образ“ на Олга Хайдас са в рубриката Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест

Номиниран за най-добър документален филм на Берлинале ’23, новата творба на сценаристът и режисьор Виталий МанскиИзточният фронт“ (Латвия-Украйна-Чехия-САЩ), със сърежисьор Йевхен Титаренко, проследява група млади мъже, които самоотвержено се включват в частите, осигуряващи първа помощ на фронтовата линия от началото на руската военна инвазия в Украйна. Камерата следва героите в продължение на шест месеца, изпълнени с драма, отчаяние, страх, омраза, горчивина, любов, но и с вяра в победата. Филмът ще бъде представен лично от Виталий Мански, който е и председател на журито на документалния конкурс.

Премиерата на най-новата творба на известната австрийска режисьорка Джесика ХауснерНула калории“ (Австрия-Великобритания-Германия-Франция-Дания-Катар) бе в конкурсната програма на Кан, а през декември получи приза за най-добра музика на ЕФА. В него австралийската актриса Мия Вашиковска („Алиса в огледалния свят“, „Пурпурният връх“) влиза в ролята на учителка по здравословно хранене в елитен пансион. Нейните възпитаници възприемат идеите ѝ за съзнателното хранене като начин за противопоставяне на консуматорството, дори започват да вярват, че с поведението си могат да повлияят на глобалното затопляне. Клуб „Нула калории“ постепенно се превръща в реалност...

Почитателите на Джесика Частейн ще могат да я видят в новия филм на мексиканския режисьор Мишел ФранкоПамет“ (Мексико-САЩ-Чили), който получи приза за най-добър актьор за вълнуващото изпълнение на Питър Скарсгард. Историята проследява трансформацията в живота на Силвия, след като Сол решава да я последва до дома ѝ след срещата на гимназиалния им клас. „Исках да направя филм за хората, които живеят извън обществените рамки. Тяхната неспособност да се съобразят с очакванията на другите често се корени в събития, които съществуват само в спомените им. Понякога самото им маргинализиране предлага бягство от сенките на миналото и шанс да изградят живот в настоящето. Въпросът е дали могат да избягат от тези сенки.“, споделя Мишел Франко.

Вторият пълнометражен филм на полската режисьорка Олга ХайдасОбраз“ (Полша-Нидерландия-Чехия) бе представен премиерно в програмата на Карлови Вари, а интригуващата история връща зрителите в края на 80-те години – времето, когато започва да се усеща всеобщата промяна. Главната героиня е млада жена, която търси спасение от безсмислието на живота в социализма, като се сближава с творци от алтернативната сцена и пее на купони в клубове със своята пост-пънк група. Хайдас рисува ярък, завладяваш портрет на многопластов характер, който отразява особеностите на времето и спомена за социалния строй, върху който пада сянката на Желязната завеса.

* * * 
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF