11
Jan
2019

„КАПЕРНАУМ“ на ливанката Надин Лабаки, носител на Наградата на журито в Кан, в програмата на 23-тия София Филм Фест


Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки беше удостоен в Кан 2018 със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Носител на награди от фестивали в цял свят – Калгари, Гент, Мелбърн, Монреал, Сараево, Стокхолм, Сао Пауло, както и на десетки номинации, „Капернаум” попадна сред претендентите за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм, както и в списъка с деветте заглавия, от които ще бъдат селектирани номинациите за „Оскар” в същата категория. 

Кинотворбата разказва историята на 12-годишния Зейн (Зейн ал Рафеа е наистина уникален в тази роля!), който живее с още девет братя и сестри в много бедно ливанско семейство. Момчето решава да съди родителите си с конкретно обвинение - „липса на любов”. Зейн ги съди от името на всички деца в подобна ситуация за това, че са го дарили с живот, след като са наясно, че не могат да се грижат за него…

Чрез драматичната история на Зейн и неговата битка за справедливост Надин Лабаки, която е и сценарист на „Капернаум”, насочва вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там. Филмът действа като платформа за всички, които живеят без основните човешки права за образование, здраве и любов. Неслучайно Лабаки и кастинг-директора на филма Дженифър Хадад избират за ролите непрофесионалисти със съдби, близки до тези на героите.

„Те почти играят себе си и всъщност дават глас на безгласните в тези невидими общности, - казва пред „Variety” Надин Лабаки. - Филмът се опитва да бъде средство, чрез което да бъде чут гласа на тези хора, така че той да резонира възможно най-силно. Именно признанието, номинациите и престижните награди позволяват това да се случи. Надявам се чрез „Капернаум” да се хвърли повече светлина върху тези проблеми и по-специално върху всичко, свързано с правата на децата по света.”


ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО! 
#23SofiaIFF