Режисьор - Нури Билге Джейлан
Сценарий - Ебру Джейлан, Нури Билге Джейлан, Антон Чехов
Оператор - Гьокхан Тиряки
В ролите - Халюк Билгинер, Мелиса Сьозен, Демет Акбаг, Айберк Пекджан, Серхат Кълъч, Нишат Ишлер
Продуцент - Зейнеп Йозбатур Атакан
Продукция - Zeynofilm, Bredok Filmproduction, Memento Films Production
Носител на „Златна палма” на фестивала в Кан през 2014 г., Зимен сън е новият филм на турския режисьор Нури Билге Джейлан (Имало едно време в Анадола), който си спечели репутацията на един от най-иновативните и талантливи творци от началото на ХХI век. Зимен сън е дълбока и съзерцателна камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима.
Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона. В продължение на повече от три часа филмът проследява местната знаменитост Айдън – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър. Както всички останали в селото, Айдън има доста свободно време, но с напредването на историята Джейлан внимателно премахва обвивката, която прикрива този самодоволен и тесногръд мъж. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, които са негови наематели.
Със стабилен, проницателен поглед, напомнящ на камерните филми на Ингмар Бергман, Джейлан прониква през преструвките на мъж, който смята, че е над останалите, но в крайна сметка осъзнава истинската си същност. Пестелив филм, завладяващ, хипнотичен и със смъртоносно точен прицел.
Пиърс Хандлинг, МФФ Торонто

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Азия Пасифик ’14 – Номинация за най-добър филм и режисура Кан ’14 – „Златна палма” и награда на ФИПРЕССИ Европейски филмови награди ’14 – Номинация за най-добър филм, режисура и сценарий

Програма

  • 17.03.2019
    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 13.00 часа
  • 07.03.2019
    ДОМ НА КИНОТО - 20.00 часа
  • 24.03.2019
    КИНО "ОДЕОН" - 16.00 часа