27-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Main-Poster_27-SofiaFF_logos_2023.jpg

#RECONNECT
16-31 март 2023

ДА СЕ СВЪРЖЕМ ОТНОВО чрез КИНОТО!

През филмовите образи оживява специалната магия, която неудържимо увлича зрителите в уникалните пътешествия през различни истории и светове. Силата на изкуството ни сближава, захранва с енергия ежедневието ни, непрестанно откриваме нови перспективи и заедно обогатяваме многоцветната мозайка на Киното. 27 празнични, фестивални години – за екипа на София Филм Фест е чест и привилегия да бъдем заедно, уважаема публика, участници и професионалисти! 

27-ият София Филм Фест ще очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 – официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК. Предварителна програма ще стартира на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

* * *
През 2023 година София Филм Фест прегръща „зелената идея“ и открива 27-ото си издание с новия филм на знаменития режисьор Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“. Носителят на Оскар и „Златна палма“ ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест – инициатива, подкрепена от Столична община и телекомуникационната компания Yettel. Началото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март 2023 година. Заедно с германския режисьор, дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel. Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтиция. 

* * *
Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще бъде един от специалните гости на 27-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, чиято премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам. Гала-прожекцията на „Лука“ е предвидена за 25 март - във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест!

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей!

* * *
За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, осигурена от Столична община.


#Reconnect – да се свържем отново чрез #КИНОто! 
Очакваме Ви на 27-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест, за да се потопим заедно в изкуството за пресъздаване на филмови истории, които зареждат с допълнителна енергия живота ни! 
Открийте нови светове в магичната реалност на белия екран! #27SofiaIFF #Reconnect
Визията на фестивала през 2023 година е дело на Nanda. 

***
Започнал през 1997 като тематичен фестивал с емблематичното име Мюзик Филм Фест, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Мика Каурисмаки,  Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община. 

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF