FB-Event-1920x1080-3x.png

28 Международен София Филм Фест 2024

13-31 март 2024

През филмовите образи оживява специалната магия, която неудържимо увлича зрителите в уникалните пътешествия през различни истории и светове. Силата на изкуството ни сближава, захранва с енергия ежедневието ни, непрестанно откриваме нови перспективи и заедно обогатяваме многоцветната мозайка на Киното. 28 празнични, фестивални години – за екипа на София Филм Фест е чест и привилегия да бъдем заедно, уважаема публика, участници и професионалисти! 

28-ият София Филм Фест ще очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 – официалното откриване на 28-ия София Филм Фест е на 13 март в Зала 1 на НДК, фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март 2024. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели. За 22-ри път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, осигурена от Столична община.

Очакваме Ви на 28-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест, за да се потопим заедно в изкуството за пресъздаване на филмови истории, които зареждат с допълнителна енергия живота ни! 
Открийте нови светове в магичната реалност на белия екран! Визията на фестивала през 2024 година е дело на агенция proof.

***
Започнал през 1997 като тематичен фестивал с емблематичното име Мюзик Филм Фест, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Джералдин Чаплин, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Мика Каурисмаки,  Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община. 

Очакваме Ви на #КИНО!
#28SofiaIFF