25
Jan
2016

„Баща ми, майка ми, сестра ми”

„Баща ми, майка ми, сестра ми” на Димитър Коцев-Шошо ще бъде сред специалните събития на 20-ия София Филм Фест

Филмът е разказ за сестрите Ива и Мая, които имат общ баща и различни майки. Те учат в едно и също училище, а основното им забавление е да коментират скритите тайни на преподавателите. Един ден двете разкриват една истински необичайна тайна за свой учител. Докато осъзнаят шока от това откритие, животът на момичетата е разтърсен из основи от друго събитие, свързано с баща им...

„Това е филм, чрез който искам да споделя обичта си към хората –
казва пред пресата Димитър Коцев-Шошо, син на легендарния български актьор Константин Коцев. – Вярвам в думите на Том Робинс, че никога не е късно да имаш щастливо детство, и същевременно зная, че хората порастват чрез своите загуби. Може ли убийството да бъде акт на обич? Мисля, че „Баща ми, майка ми, сестра ми” дава един от възможните отговори на този въпрос. И тъй като филмът е произведение на изкуството, той няма претенция, че е последна инстанция по темата.

Филмът е градска история, която използва естествения декор на София – Зоопарка, Борисовата градина, метростанциите и други емблематични за столицата места. Съсценарист на Шошо е Иван Марков („Господари на ефира”, „Комиците”, „Пълна лудница”), оператор – Александър Станишев, в главни роли са младите Александра Костова и Радина Боршош, а също и страхотни актьори като Юлиан Вергов, Ани Пападополу, Радена Вълканова, Валентин Ганев и Станимир Гъмов; продуценти на филма са Найо Тицин („Четвърта власт” - 2013) и Галина Маркова („Връзки” - 2015).

Ето какво споделя операторът Александър Станишев в интервю за OFFNews.bg: „Последният филм, който снимах, е „Баща ми, майка ми, сестра ми” на режисьора Димитър Коцев-Шошо. Юлиан Вергов прави невероятна роля! Но най-голямото достойнство на филма е главната актриса: 14-годишната Александра Костова, която е просто някакво мини чудо!

Баща ми, майка ми, сестра ми” е вторият пълнометражен филм на Димитър Коцев-Шошо след  „Лора от сутрин до вечер” (2011), заснет по едноименния му дебютен роман и представен на 15-ия София Филм Фест. Заедно със Стоян Радев, Шошо е режисьор и на телевизионния сериал „Четвъртата власт”. Първият му късометражен филм „Отражение”, създаден заедно с Андрей Кулев, печели наградата за дебют на „Златна роза” във Варна. Филмът е поканен за участие в състезателната програма на няколко международни филмови фестивала, сред които Тампере и Монтекатини.

Огромното любопитство на Шошо към света с всичките му вълшебни зарчета и други чудатости го прави добър във всичко, с което се захване. Роден през 1971 г. в София, той завършва английска филология в СУ „Климент Охридски” и кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Превежда на български романи на Труман Капоти, Пол Боулз, Том Робинз. Режисира телевизионни реклами, програми и проекти от аудио-визуалната сфера. Миналата година на пазара се появи и вторият му роман „Скарида”.