24
Jan
2016

„Жажда” на Светла Цоцоркова и „Сняг” на Венцислав Василев в Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест

„Жажда” на Светла Цоцоркова и „Сняг” на Венцислав Василев в Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест

За поредна година година два български игрални филма ще се състезават за Голямата награда на международния кинофестивал София Филм Фест. За втора поредна година това е наградата „София – град на киното” на Столична община. Филмите ще бъдат в компанията на още 11 първи или втори филма от няколко континента.

Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда” на Светла Цоцоркова обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, а в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.

Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден, - пише за „Жажда” Лий Маршал от Screen Daily. - Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. (...) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

В търсене на подходящите места, герои и атмосфера при осъществяването на идейния си замисъл, Светла Цоцоркова се връща към прекрасни спомени от детството си. „Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Аз самата съм израстнала в едно странджанско село, а баба ми переше чаршафите на ММЦ Приморско, а след 1989 г. - на малките хотелчета в самото село, - споделя режисьорката. - Затова във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан.
 
Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев,  оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.

Самата Светла Цоцоркова е талантлив млад режисьор, чиито късометражни филми са представяни и отличени на много международни фестивали, а филмът й „Живот със София” спечели Наградата Jameson на София Филм Фест през 2004 година и бе представен в „Седмица на критиката” в Кан.

* * * 

Сняг” е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат като сценарист на интригуващи български заглавия като „План за отмъщение” (носител на „Златна роза” за дебют) и „Отрова за мишки” (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Подписът му стои и върху историята на „Жажда” на Светла Цоцоркова, а късометражният му филм „Ръжда” е включен в селекцията за наградата „Jameson” на София Филм Фест през 2005 година.
 
В „Сняг” съм разказал една ясна човешка история”, споделя пред пресата за първия си филм Венцислав Василев. Кинотворбата разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои в нея, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.

В „Сняг” конкретно ме занимаваха взаимоотношенията между баща и син, - допълва Венцислав Василев. - Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен, начин простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил.

Докато гледахме българския „Сняг”, имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия - определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите”, е коментарът на журито на кинофестивала в Скопие, където филмът е удостоен с наградата „Golden Sun” за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус, пазара на продукции в Кан, както и на „Златна роза” във Варна.

В главните роли са актьорите Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко. Продуцент е „100 Филм” с подкрепата на ИА Национален филмов център.