23
Jan
2016

„Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест

„Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест

Сред фестивалните отличници в програмата през март е и носителят на „Златен лъв“ от Венеция „Отдалече” на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Той се появява на сцената на световното кино с впечатляващ собствен почерк, подкрепен от големи имена във филмовата индустрия на Латинска Америка. Съсценарист на Лоренцо Вигас е мексиканеца Гилермо Ариага (работил с Алехандро Гонзалес Иняриту в „Любовта е кучка”, „21 грама” и „Вавилон”), а известният чилийския актьор Алфредо Кастро изпълнява главната роля във филма. Неговият герой, Армандо, е не особено общителен, затворен в себе си зъботехник на средна възраст, който кани в апартамента си млади момчета от бедните квартали на Каракас. Той им плаща, за да гледа голите им тела, но без да ги докосва. Преживяна в детството неизличима травма, пречи на Армандо да създаде истинска любовна връзка...
 
Отдалече” е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Кинотворбата е удостоена и с Наградата за най-добър сценарий в Солун 2015. Преди „Отдалече” Лоренцо Вигас снима документални филми и един късометражен – „Los Elefantes Nunca Olvidan” („Elephants Never Forget”), чиято премиера е в рамките на „Седмицата на критиката” в Кан 2004.

За 20-и пореден път международният филмов фестивал София Филм Фест ще покаже най-доброто от световното кино. Авторитетният кинофорум превърна в своя запазена марка срещата на публиката с филмите, отличени на най-престижните световни фестивали.

Очаквайте още новини за 20-ото издание на фестивала!