27
Jan
2016

„КАРОЛ” на Тод Хейнс с 6 номинации за ОСКАР - ексклузивно на 20-ия София Филм Фест!

„КАРОЛ” на Тод Хейнс с 6 номинации за ОСКАР - ексклузивно на 20-ия София Филм Фест!

Българската публика ще има шанс да види изключителните Кейт Бланшет и Руни Мара в една любовна история

С номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации, поредната творба на Тод Хейнс ще се срещне с българската публика през март.

Карол” е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. Потиснатата сексуалност в Америка в средата на 20 век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от сегрегация…

Тод Хейнс е майстор на атмосферата и притежава онзи специален усет за нюанси и детайли, които те пренасят във времето. Кейт Бланшет отдавна е доказала, че е превъзходна актриса и с помощта на непринудената си естественост, както и с невероятния си хамелеонски талант, тя може да се превърне в… образ на времето. Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит и др.

Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и - разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара.

Кейт Бланшет споделя пред Rolling Stone: „Мисля, че Тод искаше най-вече да разкрие невероятното, сензационно усещане да си влюбен истински и дълбоко за първи път. Чувстваш се така, сякаш изобретяваш колелото!” Изключителната актриса участва не за пръв път във филми на Тод Хейнс. Незабравимо ще остане нейното превъплъщение в образа на Боб Дилън в „Няма ме”, представен в програмата на 12-ия София Филм Фест.