12
Feb
2016

„През сълзи” на Станимир Трифонов - с премиера на 20-ия София Филм Фест

Със специалното представяне на филма, посветен на паметта на арменския народ, стартират фестивалните прожекции в Дома на киното на 1 март

„През сълзи” е моментна снимка на емоционалното състояние на съвременните арменци в България. Разказите им са равносметки за устоите на човека и рода, които звучат остро актуално в контекста на горещите събития от последните месеци.

Кинотворбата е съвременен прочит на един от най-зловещите моменти в човешката история – избиването на милион и половина арменци-християни по заповед на младотурската държава през 1915 година. Към днешна дата потомците на избитите живеят като всички останали хора - имат семейства, работа, обществен и професионален живот… Но въпреки дистанцията на времето, те дълбоко в себе си пазят семейния спомен за посечения корен.

Сценаристът Светла Христова, операторът Кирил Проданов и продуцентът Пламен Йорданов са екипът, реализирал филма заедно със Станимир Трифонов. Двигател и основен консултант на проекта е Анахид Аждерян.

Режисьорът Станимир Трифонов е роден във Велико Търново през 1958 година. Завършва българска филология във ВТУ „Кирил и Методий”, а през 1986 година - ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Кинорежисура”. През 2003 година става доцент по филмова и телевизионна режисура, а от 2008 година е професор. Преподавател е в ЮЗУ „Неофит Рилски” и Нов български университет. Той е носител на международни и национални награди като продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми, сред които „Хайка за вълци” (2000), „Изпепеляване” (2004) и „Стъклената река” (2010).

Премиерата на документалната творба „През сълзи” е на 1 март 2016, вторник.
Мястото е Домът на киното, началният час е 20.00!