26
Mar
2019

„105 минути София – историята на града“ поставя финалния акорд в програмата на 23-тия София Филм Фест

Новият филм на „Камен Во Студио“ – с ПРЕМИЕРА на 29 март (петък) в Дома на киното

Филмът е посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройството, в науката и изкуствата. Представени са най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. Пълнометражният документален филм събира и преплита част от епизодите на съществуващата документална поредица „5 минути София“, плод на седем годишна работа на екипа, и създадените през последната година нови филмови истории.

Филмът „105 минути София“ среща съвремието на града с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, използвайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

В пълнометражния документален филм са включени и кратки игрални сцени. Актьори от различни поколения пресъздават във възстановките мигове от богатата история на древния град. Седемдесет и седем исторически личности, свързали съдбата си със София, оживяват в портрети на екрана. Палитрата от лица се допълва от уникалните документални кадри от архивите, избрани специално за филма. Благодарение на работата на аниматорите, зрителите ще видят как е изглеждала древна Сердика, Римския амфитеатър, строежа на църквата „Св. София“, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София при обявяването му за столица. Работата на операторите, авторите на музиката и художниците допълват емоциите във филмовия разказ.

Премиерната прожекция на филма в програмата на 23-тия София Филм Фест е на 29 март (петък) в Дома на киното, начален час 18:30!

Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев.                                       

Сценарият на „105 минути София“ е дело на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburn records. Монтажът, звукът и визуалните ефекти са създадени в студиото на „ЗуумАрт“ от Екатерина Ивановда, Красимир Геновски и Петко Манчев. 3D анимациите във филма са дело на екип на МираМар филм, Здравко Миленов и Пламен Иванов.

105 минути София“ се реализира благодарение на подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община,  Общинско предприятие „Туризъм“,  Минерални води „Банкя“, Телекомуникационна компания „Виваком“, а снимачната техника е осигурена от „Фотопавилион“. Филмът е завършен в партньорство с институциите на града, със съдействието на спомоществователи и благодарение на самоотвержения труд на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции!

След премиерата на „105 минути София“ в програмата на София Филм Фест се предвиждат прожекции и в киносалоните на „Люмиер Лидл“, филмотечно кино „Одеон“ и „Културен център Г8“ в София. Планират се гостувания на филма в Българските културни институти в Европа, посветени на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България в периода февруари - септември 2019 година.

Телевизионната премиера на филма ще бъде на 4 април от 2019 година от 21 часа в програмите на БНТ. Филмът ще бъде излъчен и на 17 септември – деня на София, в програмите на други телевизионни оператори.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#23SofiaIFF