10
Jan
2018

13 ЯНУАРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

2018 година започва оптимистично за българското кино, което през 2017 година спечели множество международни награди и участия в конкурсни прогами, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

През 2017 година с подкрепата на НФЦ бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика.

През 2015 година София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното. От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризебах. „¾“ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно. Редица участия и награди завоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и “Белгийският крал” на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.

В чест на Деня на българското кино 13 януари Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Филмовата програма е с ВХОД СВОБОДЕН с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“  в кината „Люмиер“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Програмата в кино "Одеон"
11,30часа - Класическа детска анимация
13,00 часа -
Азбука на надеждата, режисьор Стефан Командарев
14,00 часа -
Дъвка за балончета, режисьор Станислав Тодоров - Роги
15,30 часа - Еротична анимация
17,00 часа -
Възвишение, режисьор Виктор Божинов
20,30 часа -
Вездесъщият, режисьор Илиян Джевелеков

Програмата в кино "Люмиер ЛИДЛ"
17,00 часа -
Цветът на хамелеона, режисьор Емил Христов
19,00 часа - Дъвка за балончета, режисьор Станислав Тодоров - Роги

Програмата в кино "G8"
14,30 часа -
Каръци, режисьор Ивайло Христов
16,15 часа -
Съдилището, режисьор Стефан Командарев

Програмата в кино "Евро Синема"
14,30 часа -
София - 100 години столица на българското кино, режисьор Явор Веселинов

Програмата в Червената къща
17,30 часа -
Страсти по Леа, режисьорНиколай Йотов
20,00 часа -
Отец Иван и неговите деца, режисьор Георги Стоев - Джеки

Домът на кинотосъщо участва в тази инициатива с три изключително ценни филмови творби.
И трите са представяни като проекти или готови филми на София Мийтингс и  София Филм Фест.

17,00 часа - Момчето, което беше цар”, режисьор Андрей Паунов
21,00 часа -
Източни пиеси”, режисьор Камен Калев

23,00 часа
- Дзифт
, режисьорЯвор Гърдев

ОЧАКВАМЕ ВИ на КИНО!

Свързани файлове