15
Dec
2017

22-ри международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


22-ри международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Март е месецът на „творческия град на киното” София, когато зрителите празнуват своите срещи с филмите на София Филм Фест.

Официалното откриване е на 8 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

На тази първа пресконференция представяме визията на 22-рия София Филм Фест, създадена от творческия екип на DDB Sofia – Аглика Спасова, Йордан Жечев, Васил Петраков. Тя е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 година. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Един от основните партньори на София Филм Фест и София Мийтингс е Филмово студио „Ню Бояна” – едно от водещите киностудия в Европа. Те осигуряват сериозна подкрепа за пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда „Дани Лернер” - Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио „Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.

 „Ню Бояна”, заедно с B2Y Productions, щe бъдат копродуценти на фестивалните трейлъри.

А изненадата е, че няколко млади български режисьори ще приемат предизвикателството да заснемат своя поглед към спортната фестивална тематика през характерни особености на почерка на световно известен режисьор. Очакваме страхотни  клипове!

Не бива да забравяме, че легендарните кампании „Златен билет”, „20 години София Филм Фест” и „Видеонепиратството не е престъпление”, носители на многобройни награди, са реализирани в партньорство между София Филм Фест, Филмово студио „Ню Бояна”, B2Y Productions и DDB Sofia.

Кой филм открива 22-рия София Филм Фест?

Кои ще бъдат филмите в международните конкурси?

Кои ще бъдат 12-те претендента за Наградата Jameson?

Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?

Кои ще бъдат членовете на международните журита?

Какви музикални събития сме предвидили?

Какви съвместни събития с културните институти да очаквате?

До 8 март остават 85 дни – има време да научите отговорите на тези и още много други въпроси.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на пресконференциите на 22-рия София Филм Фест, които предстоят през януари и февруари.