30
Jan
2020

24-ти международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в подкрепа на българското кино


Основни акценти в програмата

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастъри. Имайки предвид това, както и непрестанното откриване на млади таланти, основната тема на 24-тия София Филм Фест ще е българското кино – с уважение към опита на миналото, вплетен в настоящето, и с поглед, устремен към бъдещето на създателите на филмови истории. Публиката на София, Пловдив, Бургас и Варна знае, че през МАРТ е време за КИНО!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино. 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2020 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

Официалното откриване на 24-тия София Филм Фест е на 12 март.Церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 2 март.
Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

БИЛЕТ
Всички филми в програмата ни са достъпни по един изпитан и удобен начин – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За седма поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате... 

Всеки от вас може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа! 
Бъдете внимателни, за да не пропуснете да ни се обадите, ако във фестивален КЕН откриете своя ЗЛАТЕН БИЛЕТ. 

* * *
24-тият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ”. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. 

* * *
На церемонията по откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художник, аниматор и режисьор  Анри КУЛЕВ за неговия принос към изкуството на киното.

* * *
За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. 

Програмата по традиция включва 12 филма. Ето и част от потвърдените конкурсни филми: 

* „18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;
* „Как да продадеш война“ („How To Sell a War”) – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог;
* „Обикновен човек“ („A Simple Man“) – Гърция, режисьор Тасос Гераканис;
* „Риба, плуваща по гръб“ („A Fish Swimming upside down”) – Германия-Китай, режисьор Елица Петкова;
* „Родина“ („Motherland”) – Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис;
* „Сестра“ („Sister ”) –България, режисьор Светла Цоцоркова

* * *
Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, с които за девета поредна година ще представим и традиционната кино-гурме програма.

Сред конкурсните 12 филма в тази програма са:

* „Бащата“ („The Father”) – България, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов;
* „Паркинг“ („Parking“) – Румъния-Испания-Чехия, режисьор Тудор Джурджу;
* „Летящият цирк“ („The Flying Circus“) – Косово, режисьор Фатос Бериша;
* „Полусестра“ („Half Sister”) – Словения-Македония-Сърбия, режисьор Дамян Козоле;
* „Шевове“ („Stitches”) – Сърбия, режисьор Мирослав Терзич.

* * *
Документалният конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година. 
Българското предложение в тази програма е:
* „Пасажери“ („Passengers“) – България, режисьори Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

* * *
Новото българско игрално кино в програмата на фестивала почти ще изравни рекорда,  който имахме на 22-рия фестивал с 22 игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на фестивала е представянето на 8 премиерни български игрални филма.

Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Останалите пет филма ще имат своята първа среща със зрителите – откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизайте в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков. Първа среща с публиката ще има още един игрален филм, който допълнително ще обявим, както и българските документални премиери. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и българските игрални филми, които са завършени след март 2019 и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София.

Поради значимостта на темата българско кино предвиждаме специална пресконференция в средата на февруари.

* * *
Акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм „Мера според мера – 3 част“, като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“. Дигиталната реставрация на филма е реализирана в „Доли Медиа Студио“.

* * *
Три години след премиерата на „Белгийският крал“, свитата на Николас III ще представи новите премеждия, през които преминават кралят и героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, пред публиката в България. „Босият император“ вече пропътува половината земно кълбо след Канада през Варшава, Гент, Севиля, Загреб, Талин, Торино, Кайро, Палм Спрингс, Ротердам, а през месец март ще очакваме и  специални гости за премиерната за България прожекция, която ще бъде на 20 март в Зала 1 на НДК

Това е и моментът, в който българската публика ще се срещне с една легендарна личност – актрисата ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН. Прекрасна наследница на своя неподражаем баща, Чарлз Чаплин, тя притежава чар и умения, които поразяват и вдъхновяват всички режисьори, работили с нея в дългия й творчески път пред камерата. Публиката у нас ще има възможност да си припомни няколко от нейните емблематични роли в киното и да се срещне с нея отново в „Босият император“: подобно знаменития си баща във „Великият диктатор“, тя изпълнява две роли – на симпатичната и ранима лейди Лиз и зловещата и авторитарна Илзе фон Щрохайм. Великолепната актриса ще бъде и наш специален гост на премиерата на филма в София!

Визитата на Джералдин Чаплин на София Филм Фест е подкрепена от институт „Сервантес“ и Посолството на Испания. Легендарната актриса създава най-забележителните си филмови образи именно в испанското кино, снимайки се в най-добрите испански кинотворби - точно те се открояват най-ярко в паметта на няколко поколения зрители!

* * *
Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, отличени на големите световни фестивали, каквито са
„Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, 6 номинации за „Оскар“, включително за Най-добър филм); 
„Предателят” на Марко Белокио (с номинация за „Златна Палма“ и три номинации на Европейските филмови награди); 
„Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели); 
„За безкрайността“ на Рой Андершон („Сребърен лъв“ за режисура – Венеция 2019); 
„Тяло Христово“ на Ян Комаса (номиниран за международен „Оскар“, с две награди от „Венециански дни“ 2019); „
„Върлината“ на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в „Особен поглед“-Кан 2019, в краткия списък за номинациите за муждународен Оскар). 

Специални гости на фестивала ще бъдат световноизвестните режисьори Горан Паскалевич и Милчо Манчевски.
Паскалевич ще представи лично „Въпреки мъглата“, а Манчевски – „Върба“.

* * *
Предварителната програма стартира със специалния фокус върху киното на Аки Каурисмаки. Уникалната ретроспектива включва 14 филмови шедьоври и се организира в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България. В допълнение на прожекциите, които ще бъдат в Дома на киното от 2 март, ще бъдат организирани специална изложба с фотографии, свързани с филмите на Каурисмаки, в галерия „Синтезис“, както и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора – във фоайето на Дома на киното.

* * *
Отново ще присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното. 

РАЗБИРА СЕ, това НЕ Е ВСИЧКО - ще има още много детайли по филмите и програмата, които да споделяме с Вас през целия месец февруари!

* * *
На 24-тия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 17-ото издание наСофия Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. 

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia. 

Кои ще бъдат филмите в международните конкурси?
Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?
Кои ще бъдат членовете на международните журита?
Какви извънредни музикални събития сме предвидили?
Какви специални рубрики сме подготвили?
Какви съвместни събития с културните институти и посолства да очаквате?

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на основната пресконференция на 24-тия София Филм Фест, която ще се състои на 27 февруари във Фестивалния пресцентър - зала In the Park.

Ще очакваме всички Вас и на специалната пресконференция, посветена на БЪЛГАРСКОТО КИНО – основен акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест – отново тук, на 12 февруари, точно месец преди началото на фестивала. 

Следете подробностите на сайта ни www.siff.bg.

Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB

Не забравяйте, че КИНОТО е начин на живот!

ОЧАКВАМЕ ВИ на Кино!
#23SofiaIFF