03
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 03.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 3 юли 2020 (петък)

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „ДЕНЯТ НА ЖЕНАТА“ >>> начало 20:30 часа


Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. „Денят на жената“ е интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен, красив, наистина „женски“ филм, който представя изключителните истории на няколко жени, родени в Съветския съюз, преживели световните турболенции от революцията през 1917 година до наши дни. Тези жени са свидетелки на историческите и социални промени, а филмовият разказ предлага уникален поглед „отвътре” към руския феминизъм. В тази своеобразна мозайка от разкази за уникални съдби участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами.

Не пропускайте >>> ПРЕМИЕРА на открито!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3gjpTGO

* * * 

От 18:00 часа предстои прожекция на един от филмите в Балканския конкурс на #24SofiaIFF – „Шевове“ на сръбския режисьор Мирослав Терзич. Заглавието на филма носи няколко нюанса – референция към професията на главната героиня, която е шивачка, но и намек за нескопосаните бодове, с които са зашити раните от трагедията, сполетяла не само Ана, но и много майки в Сърбия.
През годините десетки жени са били информирани, че новородените им бебета са починали малко след като са дошли на бял свят, а те всъщност са били продадени за осиновяване.
Героинята на тази история държи да узнае на всяка цена каква е съдбата на сина й – може ли да се надява на чудо и детето й по някаква случайност да е живо?...
Ако случайно сте пропуснали, може да проследите разговора ни с режисьора Мирослав Терзич в „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< ТУК!

ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ФИЛМ от 12-те, селектирани в Балканския конкурс, който може да бъде видян само и единствено в Дома на киното – няма го онлайн, така че побързайте! ТАЗИ ВЕЧЕР! >>> от 18:00 часа!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3gmAiBn

* * *
От 20:30 часа в Дома на киното ще може да видите един от хитовете на Кан 2019! Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио „Предателят“ получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

„Предателят“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980.
Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между „Коза ностра“ и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета. В тези връзки участва и седемкратният министър-председател Джулио Андреоти, обвинен в съюз с мафията...   

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2D5fiRl

* * *
Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

В международния конкурс на фестивала участва белгийският филм на дебютиращата режисьорка Ева Куул – „Клео“. Това е история за едно момиче, което се опитва - чрез силата на волята и на музиката -
да се измъкне от лапите на депресията и да си върне живота след тежка автомобилна катастрофа, отнела родителите й. Тя се обръща за помощ и утеха към мистериозния Лео, без да подозира, че той крие опасна тайна. Психо-трилър и дълбока драма - само ОНЛАЙН и >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите разговора с режисьорката Елица ПЕТКОВА
за нейния филм „Риба, плуваща по гръб“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Филмът участва в международния конкурс на фестивала и киноманите, които са пропуснали прожекцията му в Дома на киното, може да го видят ОНЛАЙН!

~ ~ ~

А във втория ефир на „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< в днешния ден ще имате шанс да се срещнете с най-успешния български режисьорски дует - Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
С тях ще си говорим за третия им филм „Бащата“, който миналата година получи Кристален глобус - Голямата награда за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари!
Начало на разговора >>> 19:30 часа >>> в МРЕЖАТА ТУК!
* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.