09
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 09.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 9 юли 2020 (четвъртък)

След премиера в Кан и 25 фестивала в цял свят най-новият филм на Кен Лоуч вече е пред българската публика!

В Дома на киното #ДНЕС от 18:00 часа може да гледатe „Извинявайте, че не ви намерихме“. Рики и семейството му водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 година. След като се сдобива с нов микробус, семейството се надява да започне собствен бизнес и да възвърне част от независимостта си. Рики се труди неуморно като шофьор на доставки, а работата на съпругата му като гледачка на болни също не е лесна. Семейството е задружно, но когато двамата поемат в различни посоки, всичко започва да се разпада.

„Лоуч демонстрира това, което умее най-добре, в тази убедителна и затрогваща драма, в която хуморът и искреността запазват чувството на сантименталност. Както в най-добрите му творби, убедителните и натуралистични актьорски изпълнения предпазват филма от назидателност и допринасят за успеха на тази объркваща и правдоподобна драма за твърде ограничените възможности, пред които са изправени много от жителите на Великобритания днес.“ - Джоф Андрю, Sight & Sound

Творбата на Кен Лоуч може да бъде видяна на КИНО ЕДИНСТВЕНО #ДНЕС - не пропускайте!

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/3gI2bUP

* * *

Четвъртък вечер е прекрасно време за КИНО на ОТКРИТО >>> от 20:30 часа ви каним в ПАРКА на ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ, за да видите един от хитовете на Кан 2019!
Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио „Предателят“ получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

„Предателят“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980.
Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между „Коза ностра“ и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета. В тези връзки участва и седемкратният министър-председател Джулио Андреоти, обвинен в съюз с мафията... 

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/2ZsbIIr

* * *

От 20:30 в Дома на киното може да видите един от най-харесваните български филми за изминалата 2019 година - блокбастъра „Завръщане“ на Ники Илиев. Четирима приятели се събират в Пловдив по случай 20 години след като са напуснали града. Там разбират, че единственият от тях, който е останал там,  има проблем. Негов братовчед иска да вземе старата къща на семейството му, в която всички те са прекарали детството си, и да я събори. Те решават да използват това, в което са добри, и да помогнат на приятеля си да запази къщата, а те – спомените от младостта си. В живота на всеки от тях обаче се появява нещо ново или незабравено старо – забравена любов, нова любов, 18-годишен син… Следват редица комични, приключенски и любовни ситуации, в които героите търсят път обратно към приятелството и към себе си.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3fcdzrD

Ако сте пропуснали разговора ни с режисьора Ники Илиев в специалната фестивална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да научите повече за „ЗАВРЪЩАНЕ“ >>> в МРЕЖАТА ТУК.

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест! ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

В Балканския конкурс на фестивала участва турския филм на Марина Ер Горбач „Омар и ние“.

Исмет е турски военен, който е служил на границата като командир на крайбрежната охрана и наскоро се е уволнил. В цивилния живот му е много трудно да общува със семейството си и околните. Единственият му син го изоставя
и заминава за САЩ, а сега и съпругата на Исмет иска да последва сина си. След като неочаквано до къщата му на турско-гръцката граница се нанасят двама бежанци, Исмет се сблъсква с тяхната житейска драма и ще трябва да преосмисли своите предразсъдъци и политически възгледи.

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>>само до 19 юли!

* * *
Нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< продължава с въпроси към Яна Титова и Алек Алексиев, които стоят с ентусиазма и енергията си зад един от най-успешните български филми в последните няколко години - „ДОЗА ЩАСТИЕ“.
Срещата с тях е >>> в МРЕЖАТА ТУК. Прожекцията на филма е в програмата на фестивалния ден петък - 10 юли, с начален час 21:00 в Дома на киното!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31XHHmT 

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.