11
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 11.07.2020

Специалната ни фестивална рубрика СФФ за деца продължава!

Ако не сте успели да дойдете в 11:30 часа в Дома на киното #ДНЕС, може да видите заедно с децата си #УДОМА една история за приятелството между поколенията и необходимостта от толерантност към другите. 
Анимацията „Пътешествието на принца“ разказва за потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Открит е от 12-годишния Том, който го отвежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том, възрастната маймуна опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да използват госта, за да докажат своята теория... 

ФИЛМЪТ е ОЗВУЧЕН на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
Пътешествието на принца“ може да бъде гледат ОНЛАЙН >>> ТУК - приятно гледане!

* * *
Единствената прожекция на документалния филм „Свидетелите на Путин“ е #ДНЕС, на ГОЛЯМ ЕКРАН в любимия ни Дом на киното >>> начален час 18:00 часа! НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ!

Филмът на режисьора Виталий Мански, който беше начело на журито на Документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест, разказва за последния ден на 1999 година, когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Във филма участват и други прочути личности, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник. Роденият в Украйна Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. Ден, който вероятно е най-важният момент за руската история за XXI в...

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3gICbIM

* * *
Събота вечер е прекрасно време за КИНО на ОТКРИТО >>> от 21:30 часа ви каним в Кинодвор Г8, за да видите един от хитовете на Кан 2019!

Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио „Предателят“ получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

Предателят“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между „Коза ностра“ и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета. В тези връзки участва и седемкратният министър-председател Джулио Андреоти, обвинен в съюз с мафията...

БИЛЕТИ >>> НА МЯСТО >>> на касата на Културен център Г8!

* * *
От 20:30 часа в Дома на киното може да видите един от най-гледаните нови български филми за 2019 година - „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев. Продуценти на увлекателната история са Яна Маринова и Александър Сано, а ролите са разпределени между Яна Маринова, Луиза Григорова – Макариев, Александър Сано, Базил Айденбенц , Дария Симеонова. Сюжетът проследява Боряна и Мила, които са приятелки от деца - с буйна кръв и големи мечти. Животът обаче им дава отпор и двете работят нещо, което никога не са искали. Боряна е влюбена отново и е готова да направи всичко за мъжа, който ѝ сваля звезди. „Заема“ 30 хиляди лева от сейфа на богато семейство, за което работи, но без да иска отвлича сина им и забърква най-добрата си приятелка в престъплението. Полицията е по петите им, но двете жени отново усещат огъня в кръвта, който им е давал сили и ги е правел пълноценни като деца...

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2OcjzEY

Ако сте пропуснали разговора ни с Яна Маринова, Александър Сано и Луиза Григорова-Макариев за техния филм „Диви и щастливи“ в рубриката „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите тази среща >>> в МРЕЖАТА ТУК.

* * *
Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест! 

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Най-новият филм на словенския режисьор Дамян Козоле „Полусестра“ е копродукция между Словения, Северна Македония и Сърбия и е част от Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест.

Филмът разказва за две отчуждени полусестри от крайбрежния град Изола, които от години не са се виждали, но са принудени от обстоятелствата да живеят заедно в малък апартамент в Любляна. „Във филма се разказва за хората, които не са способни да изразяват своите чувства. Начинът, по който общуваме с другите, изразява нашите желания, страхове и чувство за неудовлетвореност. Когато го правим по арогантен и агресивен начин, ние често прикриваме собствената си уязвимост. Това е филм за две жени, които не искат да имат нищо общо една с друга и отричат всякаква прилика помежду си.“ Дамян Козоле 

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
Нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< продължава със специалната ни среща с Надежда Косева за нейния филм „ИРИНА“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Прожекцията на филма, със специална покана към публиката на София Филм Фест за УЧАЩИ, е във фестивалния ден понеделник - 13 юли, с начален час 18:00 в Дома на киното!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2OeZGNj

* * *
София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.