12
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 12.07.2020

Специалната ни фестивална рубрика СФФ за деца продължава и в неделя!

В 11:30 часа в Дома на киното #ДНЕС може да гледате на нашия ГОЛЯМ ЕКРАН култовата анимация „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти.

Филмът е атрактивна стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. Книгата е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир... 

Това е един чаровен фантастичен разказ, изключително подходящ дори за най-малките ни зрители!

ФИЛМЪТ е ОЗВУЧЕН на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/38MRSvK

* * *
Единствената прожекция на документалния филм „Гьолът“ на ГОЛЯМ ЕКРАН е #ДНЕС, в Дома на киното >>> начален час 18:00 часа! НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ!

Филмът на Християна Райкова разказва за едно уникално място във Варна. Зима е, температурата е 5 градуса по Целзий и от водата излиза пара. Подпрени на ръба на басейна, хората се наслаждават на горещата вода. Зад тях се е ширнало безкрайното море. Това, което на пръв поглед изглежда като красив спа-курорт на брега на морето, жителите на Варна наричат просто Гьола. Герои на филма са редовните посетители на басейна: 61-годишният тексиметров шофьор Димчо, който тук намира своята любов. Пенсионираният музикант Александър, който иска да дава под наем жилището си на туристи и разказва за успехите си сред жените в миналото. Генади, който се грижи с любов за басейна и мечтае за малък зоопарк. И бездомникът Боби, който прекарва нощите около гьола... Това е един своеобразен филмов портрет на българската съвременност и изследване на микрокосмоса, в който се отразява цялото общество.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2DyAbof

* * *
От 20:30 часа в Дома на киното имате шанс да видите САМО и ЕДИНСТВЕНО на #КИНО „КЛИР“ - най-новият филм на един от майсторите на полското кино Войчех Смажовски.

Трагични събития свързват съдбите на трима католически свещеници. На всяка годишнина от нещастието свещенослужителите се събират, за да отпразнуват чудотворното си оцеляване. Ежедневието им обаче е различно. Лисовски е предприемчив служител в голяма градска католическа общност, който мечтае за кариера във Ватикана. Проблемът е, че на пътя му стои архиепископ Мордович – сановник, който обича лукса и използва политическо влияние, за да издигне най-големия храм в Полша. За разлика от Лисовски, вторият от свещениците, Трибус, е пастор в провинцията. Заобиколен от неописуема бедност, той постепенно се поддава на човешките слабости. Кукула също няма успех. Въпреки пламенната си вяра, той започва да губи доверието на енориашите с всеки изминал ден. Историите на тримата свещеници ще се пресекат отново, а събитията ще се окажат съдбоносни!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3ejFGnt

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест!

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Хайди“ е най-новият филм на румънския режисьор Каталин Митулеску, добре познат на българската фестивална публика с предишните си творби „Любовникът“ (режисьор) и „Ако искам да свиря, аз свиря“ (продуцент). Премиерата на тази криминална история беше в програмата на Сараево 2019, а филмът участва в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест.

Визою е около 60-годишен полицай, който цял живот е работил в покрайнините на Букурещ. Той получава задача да открие две проститутки, които да свидетелстват във връзка с разследване на организираната престъпност. „Това, което задържа интереса на зрителя, е химията между двамата главни герои, въвлечени в една реалистично пресъздадена ситуация. Стремежът към правдивост на Митулеску позволява да бъдат избегнати изкушаващите клишета в изграждането на характерите. Това прави образите на полицая и проститутката не само правдоподобни, но и интересни.“ Луциан Тион, East Europian Film Buletin

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
Нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< продължава със специалната ни среща с Надежда Косева за нейния филм „ИРИНА“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Прожекцията на филма, със специална покана към публиката на София Филм Фест за УЧАЩИ, е във фестивалния ден понеделник - 13 юли, с начален час 18:00 в Дома на киното!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2OeZGNj

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.