13
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 13.07.2020

В ден ПОНЕДЕЛНИК по традиция, създадена през годините с програмата София Филм Фест за УЧАЩИ, представяме българско кино със специални гости от екипите на филмите!

В 18:00 часа в Дома на киното ви каним на среща с „ИРИНА“, дебютния пълнометражен филм на Надежда КосеваСамата тя ще бъде в Дома на киното за разговор с публиката!
Главната роля е поверена на младата Мартина Апостолова, която беше „Изгряваща звезда“ на Берлинале 2020 и получи за изпълнението си признание и награди в цял свят, от Хонконг до Тбилиси!

Ирина работи като сервитьорка в малко градче в България. В деня, в който я уволняват, съпругът ѝ преживява тежка катастрофа. Семейството на Ирина изпада в бедност. За да свърже двата края, тя става сурогатна майка. Ежедневните борби, отчаянието и семето на живота, което расте в корема ѝ, надигат нова вълна в този тежък и скапан живот. Ирина бавно започва да разбира какво означава да обичаш и да прощаваш. 

Ирина“ е филм за прошката. История, която поставя морални и етични въпроси, но едновременно с това ни води на място, където отговорите им губят своето значение. Място, на което прошката е единственият начин за превъзмогване на отчаянието, болката и гнева. Единственият начин да оцелееш.“ Надежда Косева

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2OeZGNj

* * *

От 20:30 часа в Дома на киното имате възможност да видите ЕДИНСТВЕНО на #КИНО „ЕКШЪН“ от програмата Ново българско кино, на режисьора Радослав Илиев.

Филмът е екшън-комедия и сатира за кинобизнеса с безброй обрати, която разказва за американска екшън звезда от 90-те, снимащ филми в България, и феновете му, които опитват да се доберат до него. След серия от много лоши решения те си навличат гнева на мафията. Внимание: филмът не съдържа творчески търсения, тъга и изнасилване. Не пропускайте!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3enQSzi


* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Важно е колкото се може повече хора да видят уникалния филм „ПЕЩЕРАТА“ не само защото това е носителят на Наградата за най-добър документален филм на 24-тия София Филм Фест, а и защото беше номиниран за „Оскар“, както и за десетки други отличия в цял свят. Копродукцията между Сирия, Дания, Германия, САЩ и Катар на сирийския режисьор Ферас Фаяд (номиниран за „Оскар“ за „Последните хора в Алепо“) ни отвежда в един подземен пейзаж, който много напомня за постапокалиптичния свят на Лудия Макс. Тъй като животът над земята е твърде опасен, оцелелите създават мрежа от тунели под повърхността на град Гута, близо до Дамаск, в които се намира подземна болница, ръководена от жени лекари. Създадените с много обич портрети на смелия и отдаден на работата болничен персонал рисуват картина на приятелството, в основата на което стои моралът, който устоява въпреки тежките обстоятелства. В „Пещерата“ има много сърцераздирателни моменти, въпреки това филмът е преди всичко за силното чувство за издръжливост, всеотдайност и любов,оцеляваща сред разрушението. >>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

* * *

Най-новият филм на един култов, легендарен творец е част от ОНЛАЙН-програмата на 24-тия София Филм Фест - ВЕРНЕР ХЕРЦОГ и историята, която разказва в „СЕМЕЙНА РОМАНТИКА ООД“. Авторът завладява нови територии във филмовата форма, смесвайки реалистичния стил на своите документални филми и безпощадно новаторския си киноезик в тази привидно непретенциозна, но разтърсваща история, чието действие се развива в Япония. Негов съмишленик и главен актьор е Юичи Иши, действителен изпълнителен директор на „Family Romance“ ЕООД – компания, даваща под наем човешки заместници, които клиентите могат да използват за всякакви нужди – семеен член за социално събитие, виновник, който да поеме вината за грешка в офиса, непознат, с когото да преживееш отново най-хубавите моменти от живота си. Във филма майка моли Иши да се превъплъти в съпруга ѝ, с когото са отдавна разделени, за да възстанови връзката с подрастващата си дъщеря. Ситуацията се превръща в заплетена мрежа от действия и емоции. Със съвсем малък екип и сам изпълняващ ролята на оператор, Херцог за пореден път запечатва болезнената връзка на индивида с обществото, като създава съвременна притча, която напомня за началото на кариерата му, но звучи съвсем актуално. >>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
Нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< продължава със специалната ни среща с Надежда Косева за нейния филм „ИРИНА“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Прожекцията на филма, със специална покана към публиката на София Филм Фест за УЧАЩИ, е във фестивалния ден понеделник - 13 юли, с начален час 18:00 в Дома на киното!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.