14
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 14.07.2020

Документалното кино винаги е било специално свидетелство за времето и важна част от програмата на всеки следващ София Филм Фест!

В 18:00 часа в Дома на киното ви каним на среща с още един филм на Виталий Мански - режисьорът-документалист, който беше председател на Документалното жури на 24-тия София Филм Фест. Неговата творба „ПОД СЛЪНЦЕТО“, копродукция между Чехия, Русия, Германия, Латвия и Северна Корея, излиза през 2015 година, но актуалността на наблюдаваната действителност е все така плашеща.

След като години наред Виталий Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая е поканен да заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир, честван под името Ден на изгряващата звезда. „Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя осемгодишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че филмът на Мански снима радостта на момиченцето, патриотичните училищни паради и уроците по танци или пък родителите ѝ, с които заедно ядат вкусна храна в симпатичния им апартамент... но служителите на властта, които следят снимачния процес, не осъзнават, че Мански продължава да снима, след като вече е извикал „Край!“...

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2ZYzSug

* * *

От 20:30 часа в Дома на киното ви каним на ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на #КИНО на „ВЪРЛИНАТА“ - един от най-обсъжданите филми от Кан 2019, дело на младия и изключително обещаващ руски режисьор Кантемир Балагов. Той спечели наградата за най-добър режисьор в конкурсната програма „Особен поглед“, а филмът бе удостоен и с наградата на ФИПРЕССИ.

1945 г. Втората световна война е опустошила Ленинград. Сградите са разрушени, а хората мизерстват физически и психически. Въпреки че една от най-страшните обсади във военната история вече е приключила, сред останките продължава битката между живота и смъртта. Ива и Маша са две млади жени, които търсят смисъл и надежда в битката за оцеляване, за да започнат да изграждат живота си отначало.
 
БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3fsYhPs


* * *

В 21:30 часа отново е време за среща на ОТКРИТО!
В Кинодвор Г8 #ДНЕС може да гледате култовата анимация „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" на Лоренцо Матоти.
 
Филмът е атрактивна стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. Книгата е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир...
 
Това е един чаровен фантастичен разказ, изключително подходящ дори за най-малките ни зрители!
ФИЛМЪТ е ОЗВУЧЕН на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

БИЛЕТИ >>> НА МЯСТО >>> на касата на Културен център Г8!


* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Всяка година Европейският парламент номинира десет филма, които заслужават вниманието на публиката, а три от тези заглавия се състезават за престижната НАГРАДА ЛУКС.

През 2019 година документалната творба на Мадс БрюгерНерешеният случай Хамаршьолд“ беше сред тройката номинирани, които имаха шанса да бъдат субтитрирани на всички европейски езици и да бъдат представени във всички държави на Европейския съюз на специални прожекции. Публиката в България има възможност да се срещне отново с филма - той може да бъде видян ОНЛАЙН до края на седмицата! Побързайте!

През 1961 г. самолетът на генералния секретар на ООН Даг Хамаршьолд се разбива. При обвитата в мистерия катастрофа загиват Хамаршьолд и по-голямата част от неговия екип. След повече от 50 години, през които случаят остава неразгадан, провокативният датски журналист и режисьор Мадс Брюгер ни повежда на едно сюрреалистично разследване в търсене на истината. След много фалстартове, задънени улици и интервюта, които заплитат загадката още повече, Брюгер и неговият съмишленик, шведът Гьоран Бьордал, започват да надушват нещо много по-значително от това, което са очаквали.
>>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

* * *

Най-новата творба на грузинския майстор-режисьор Дито Цинцадзе е „ШИНДИЗИ“. Филмът беше официалното предложение на Грузия за наградите „Оскар“ и разказва ужасяваща истинска история от времето на руско-грузинската война през 2008 година. Шиндизи е малко село, където въпреки постигнатото споразумение за мирен коридор, руските окупационни сили подлагат на обсада грузинските войски. С риск за живота си местните селяни се заемат да спасят ранените грузински войници. „Стегнатият разказ и внимателното поднясяне на емоциите превръщат филма в образец за авторско кино, което ще допадне на фестивалната публика. Целият актьорски състав е изключително изразителен и индивидуализиран, без да се прекрачва границата на правдоподобното човешко поведение.Дебора Янг, The Hollywood Reporter
>>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите специалната ни среща с Християна Райкова, режисьор на документалния филм „Гьолът“ >>> в МРЕЖАТА ТУК, начален час 19:30. Нейната творба беше част от Документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест и може да бъде открита ОНЛАЙН >>> ТУК - приятно гледане!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.