15
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 15.07.2020

Дойде време за нова среща с отличения от специалното жури фестивални селекционери „Котка в стената“ - дебютният игрален филм на Мина Милева и Весела Казакова получи наградата за най-добър български игрален филм на 24-тия София Филм Фест!

В 18:00 часа в Дома на киното започва прожекцията на „Котка в стената“ - затрогващата история е базирана на реални събития и може да бъде определена като комедия-драма, която се случва в жилищен блок в югоизточен Лондон, раздиран от социално-икономически разделения и застрашен от всепоглъщащата стихия на градоустройството. Българката Ирина живее там с брат си Владо и малкия си син Жожо. Асансьорът се е превърнал в тоалетна, жители от различни националности обменят крясъци, вместо любезност, а общинският ремонт е шокиращо скъп, но трябва да се заплати. В разгара на конфликта, на една котка й писва от нажежената атмосфера и се барикадира „в стената“ на блока, с което изисква от жителите да си сътрудничат. „Котка в стената“ е поразителна критика на обществото, водовъртеж от емоции - от възторг до отчаяние, поднесени от впечатляващи герои. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3087mql

Специалната среща със създателите на „Котка в стената“ - Мина Милева и Весела Казакова е в нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< в МРЕЖАТА ТУК.

* * *

От 20:30 часа в Дома на киното ви каним на СРЕЩА на ЖИВО със Симона Костова - тя пристига специално от Берлин, за да представи ЛИЧНО своя филм „ТРИЙСЕТ“!

Продукцията е финансирана от Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (DFFB), а Симона Костова е сценарист и режисьор на този дебют, представен извън конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест.

Историята пресъздава двадесет и четири часа от живота на група приятели. Шестимата са около трийесетгодишни, необвързани и живеят в берлинския квартал Нойкьолн. Писателят Йовюнч е изпаднал в творческа криза. Паскал има успешна кариера, но изпитва непреодолимо желание да захвърли всичко и да започне отначало. Той и актрисата Раха наскоро са се разделили. Тя работи усилено върху кариерата си, но успехът не се постига лесно. Кара предпочита да нощува при приятелите си, отколкото вкъщи. Хенер прекарва времето си в бар, където се запознава с Аня, която с желание се присъединява към групата. Всеки от тях е убеден, че се намира в преходен период...
Време е за разговор на живо със специалния ни фестивален гост Симона Костова!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/306PbkM

* * *

В 21:30 часа отново ви каним на #КИНО на ОТКРИТО!

В Кинодвор Г8 #ДНЕС идва ред на великолепната екранизация на класическия роман на Джек Лондон „Мартин Идън“, дело на известния италиански документалист Пиетро Марчело.

Творбата се превръща в истински хит във Венеция 2019, номиниран за „Златен лъв“, а звездата на италианското кино Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

БИЛЕТИ >>> НА МЯСТО >>> на касата на Културен център Г8!

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Един от най-важните филми на 2019 година е копродукцията между Чехия, Словакия и Украйна „Боядисаната птица“ - филм-събитие, режисирано от Вацлав Мархоул, адаптация на противоречиво приемания едноименен роман на родения в Полша американски писател Йежи Кошински. В него авторът описва собствената си съдба, когато по време на Втората световна война е принуден да се крие из селата на Източна Европа, заради еврейския си произход. Заглавието на романа идва от популярна фолклорна традиция, според която хората хващат птица и я оцветяват в различни цветове, преди да я пуснат на свобода. Ятото обаче не я приема. Смята я за чужда и я преследва до смърт като враг.

Боядисаната птица“ е главният герой в книгата и във филма - еврейско дете без име, изпратено от преследваните си родители при близки някъде из Източна Европа, за да бъде спасено от нацистките преследвания по време на Втората световна война. Бабата, при която отива, внезапно умира и то се оказва само в борбата за оцеляване във враждебен свят, който не му спестява нищо. Презрение, насилие и жестокост го следват навсякъде, защото е различно...

Този филм ви отвежда на много тъмни места, но вярвам, че точно така може да влезе светлината. Каня всички да тръгнат на това пътуване, да търсят светлината“, казва при представянето на „Боядисаната птица“ във Венеция режисьорът Вацлав Мархоул. Звездният международен актьорски състав блести с класата на Стелан Скарсгард, Харви Кайтел, Джулиан Сандс и Удо Киер.
>>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

* * *

Българският документален филм „ПАСАЖЕРИ“ на режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев беше представен в Документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест. Разказът е за беден район в Северозападна България край река Дунав. На изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Бездомник, който живее на речната гара, е капитан. Мечтаят за пътуване до Норвегия. Говорят за бъдещето и миналото, за своите ежедневни трудности и мечти, разсъждават за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо. Това е портрет на обикновени хора, които също са и необикновени мечтатели.
>>> НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ! >>> ще го откриете ТУК!

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите специалната ни среща с Християна Райкова, режисьор на документалния филм „Гьолът“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Нейната творба беше част от Документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест и може да бъде открита ОНЛАЙН >>> ТУК - приятно гледане!

* * *
София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.