16
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 16.07.2020

Напомняме на всички, че специална селекция от филми, обединени под надслова „Франкофония 50“, могат да бъдат открити в програмата на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО ОНЛАЙН >>> online.siff.bg

В 18:00 часа в Дома на киното #ДНЕС каним всички почитатели на творчеството на братя Дарден, за да видят на ГОЛЯМ ЕКРАН новата им кинопровокация „Младият Ахмед“. Белгийско-френската продукция разказва за съдбата на 13-годишно момче, което се колебае между изкушенията на живота и решението да осъди на смърт човек, заради религиозните му убеждения. „Младият Ахмед“ продължава линията на силно социални и въздействащи филми, създадени от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2WiUaO5

Филмите от „Франкофония 50“ ще бъдат представени и на есенното издание на СФФ. Програмата се реализира в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.

* * *

От 20:30 часа в Дома на киното е ЕДИНСТВЕНАТА прожекция в програмата на 24-тия София Филм Фест на най-новия филм на Мира ФорнайCook F**k Kill“.

Изграден като метафора, филмът е интимен разказ за семейството или за „най-агресивната група от обществото, с изключение на армията и полицията“, по думите на самата Форнай. Историята се върти около Ярослав - красив и на пръв поглед прилежен син, баща и съпруг. Всъщност той патологично ревнува съпругата си Бианка и се ужасява от мисълта, че един ден тя може да го напусне заедно с трите им деца. Ярослав и семейството му не се колеабаят да използват насилие и измама срещу другите, което неизбежно води до семейна трагедия...

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2AZ52cL

* * *

В 21:30 часа ви каним отново на #КИНО на ОТКРИТО! В Кинодвор Г8 #ДНЕС може да видите един от хитовете в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест - „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на македонската режисьорка Теона Стругар Митевска. Филмът получи Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година и е представен в специална фестивална програма заедно с още номинирани заглавия в партньорство с екипа на Наградата ЛУКС и Бюрото на Европейския парламент в България.

Филмът е разказ за един малък македонски град, в който всяка година през януари свещеникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Според вярванията този, който намери кръста, ще се сдобие с благополучие и успех. Безработната млада жена Петруния съвсем случайно успява да извади кръста, но нейните съперници изпадат в ярост – жена е дръзнала да постигне това, което те не са успели. Петруния настоява, че има пълното право да бъде победител и отказва да върне кръста... Не пропускайте провокативната история на Теона Митевска на голям екран!

БИЛЕТИ >>> НА МЯСТО >>> на касата на Културен център Г8!

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Сред акцентите, които поставяме върху фестивалните филми #ОНЛАЙН, е и новият филм на Дамиен Манивел „Децата на Айседора“. Копродукцията между Франция и Южна Корея е танцова драма, трансформирана с помощта на умелата хореография в израз на майчината скръб на Айседора Дънкан, пречупена през погледа на съвременните изпълнители. След смъртта на двете си деца през април 1913 година, легендарната балерина Айседора Дънкан създава соло спектакъла „Майка“, в който с изключителна нежност майка приспива детето си за последен път, преди да се раздели завинаги с него... Един век по-късно четири жени пресъздават този сърцераздирателен танц...
>>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

* * *

„Движенията на близката планина“ е документална копродукция между Австрия, Франция и Нигерия, която печели наградата за политически филм в Хамбург ’19, а също и почетен диплом „Филмовата награда на Виена“ на Виенале ’19. Сценаристът и режисьор Себастиан Брамешубер пренася зрителите в отдалечена и изоставена индустриална зона, близо до стар рудник в австрийските Алпи. Там самоук монтьор върти бизнес с употребявани коли, които изнася за родната си Нигерия. Минало, настояще и бъдеще се преплитат с неговото самотно ежедневие, а на фона на загадъчни обещания за вечно благоденствие изплува спомен за отдавна изгубено приятелство.
>>> НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ! >>> ще го откриете ТУК! 

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите специалната ни среща с Юлиан Атанасов, оператор на филма „Ялда, нощ за прошка“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Филмът на Масуд Бакши бе част от Международния конкурс на 24-тия София Филм Фест и получи Почетен диплом за най-добър сценарий!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.