17
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 17.07.2020

Напомняме на всички, че специална селекция от филми, обединени под надслова „Франкофония 50“, могат да бъдат открити в програмата на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО ОНЛАЙН >>> online.siff.bg

В 18:00 часа в Дома на киното #ДНЕС каним почитателите на румънския режисьор Корнелиу Порумбою, за да видят на ГОЛЯМ ЕКРАН най-новия му филм „Свирукащите“. Копродукцията между Румъния, Франция, Германия и Швеция разказва за румънски полицай, който пристига на канарския остров Гомера. Посреща го жената, в която е влюбен, а на следващия ден започва да изучава езика чрез подсвиркване, на който местните жители общуват, за да помогне на таен агент да избяга от затвора в Румъния. Този агент е единственият човек, който знае къде са скрити 42 милиона евро, собственост на мексиканския гангстер Пако. Ако парите не бъдат открити, Пако ще убие всички.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2ZtEBVS

Филмите от „Франкофония 50“ ще бъдат представени и на есенното издание на СФФ. Програмата се реализира в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.

* * *

От 20:30 часа в Дома на киното може да видите екранизацията на класическия роман на Джек ЛондонМартин Идън“, дело на италианския документалист Пиетро Марчело. 
Творбата става хит във Венеция 2019, номинирана е за „Златен лъв“, а звездата на италианското кино, синеокият чаровник Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31Kt9Xl

* * *

В 21:00 часа ви каним на #КИНО на ОТКРИТО - в Парка на Военната академия! Очакваме ви, за да гледаме заедно абсолютния хит „Паразит“ на режисьора Понг Чун-Хо. В тази завладяваща драматична история корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит… Филмът е носител на стотици престижни отличия, между които „Златната палма“ от Кан 2019, четири награди Оскар ’20 – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър международен филм; Златен глобус ’20 и БАФТА ’20 – Награда за най-добър чуждоезичен филм, още един приз БАФТА ’20 - за най-добър сценарий; награди за най-добър филм, най-добър режисьор, за най-добър чуждоезичен филм от Торонто 2019 - общо 267 награди и 228 номинации, като филмът е вече на 28 място сред филмите, определяни като най-добри за всички времена в класацията на престижния сайт imdb.

БИЛЕТИ >>> http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?ID=44819

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Сред акцентите, които поставяме върху фестивалните филми #ОНЛАЙН, е новият филм на Горан ПаскалевичВъпреки мъглата“. Копродукцията между Италия, Сърбия, Северна Македония и Франция разказва за малкия Мохамед - бежанец, чиито родители загиват, след като гумената им лодка потъва малко преди да достигнат бреговете на Италия. Момчето намира подслон при семейство, което е загубило детето си. В лицето на Мохамед те се опитват да намерят утеха и по някакъв начин да заместят своя син... Валерия и Паоло обаче се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето. 

>>> ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН >>> ще го откриете ТУК!

* * *

Испанско-мексиканския филм „Не ме обичай“ е дело на режисьора Луис Миняро, когото очаквахме като член на Международното жури на фестивала през месец март. Ето какво споделя Джонатан Холанд за Hollywood Reporter: „Смело използвайки вдъхновение от най-добрите адаптации на мита за Саломе на автори като Рихард Щраус, Линдзи Кемп и разбира се, Оскар Уайлд, „Не ме обичай“ е мрачен, но закачлив и най-вече проникновен поглед към извращенията на войната.“ Мощна международна армия изпраща полк, за да охранява загадъчен мъж, задържан в строго охраняван затвор насред пустинята. Саломе – дъщерята на командир Антипас, която служи в армията, е обсебена от затворника.

>>> НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ! >>> ще го откриете ТУК!

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН
могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите специалната ни среща с Юлиан Атанасов, оператор на филма „Ялда, нощ за прошка“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Филмът на Масуд Бакши бе част от Международния конкурс на 24-тия София Филм Фест и получи Почетен диплом за най-добър сценарий!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.