28
Feb
2023

27-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ | ДА СЕ СВЪРЖЕМ ОТНОВО чрез КИНОТО!

27-и международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
#RECONNECT
16-31 март 2023

ДА СЕ СВЪРЖЕМ ОТНОВО чрез КИНОТО!

Всеки зрител в над 100-годишната история на киното е усещал уникалната връзка между филмовите сюжети и реалността на ежедневието. Именно магията на движещите се образи ни позволява да се докоснем, да общуваме, да възобновим контакта с красивото, доброто, ценното в нашето съществуване и чрез връзката по между ни и с киното да влеем нова енергия и жажда за промяна в реалността, която градим ние, хората. Екипът на София Филм Фест се е посветил на една мисия – да СВЪРЖЕМ филмовите истории с тяхната публика, да провокираме вечно търсещия дух у всеки един от нас и да се забавляваме на кино! Благодарим ви, че сме заедно вече 27 години!

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с културни институти, спонсори, организации и приятели. 

27-ият София Филм Фест очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 – официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК. Предварителна програма стартира на 10 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи на Милчо Манчевски и Ян Сверак и със специалния конкурс „СФФ Тийн“, а от 13 март започва и ретроспективата на Фолкер Шльондорф в залата на Гьоте-институт. Програмата в София продължава до 9 април.

Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. В същото време продължаваме да представяме и специална селекция от филми онлайн – през 2023 година си партнираме с Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия в хронологичните рамки на фестивала. 

Очакваме да посрещнем в София авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика в киносалоните, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 17 март до 2 април, традиционното издание във Варна е от 24 март до 2 април, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 30 март до 7 април. 

* * *
През 2023 година София Филм Фест отправя покана към всички свои почитатели и зрители да обърнат специално внимание на „зелената идея“ с грижа за климатичните промени и стремеж към увеличаване на „белите дробове“ на планетата – неслучайно откриваме 27-ото издание на фестивала с новия филм на знаменития Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“. Носителят на Оскар и „Златна палма“ ще засади първото дърво в „гората на София Филм Фест“ – инициатива, подкрепена от Столична община и телекомуникационната компания Yettel. Началото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март 2023 година. Заедно с германския режисьор, дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel. С всеки закупен билет за откриването на фестивала ще бъдат засадени 5 дървета в партньорство с Гората.бг.

* * *
Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей!

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена и на легендарната актриса Джералдин Чаплин, която ще бъде специален гост на фестивала. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Гала-прожекцията е предвидена за 25 март – във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест!

* * *
За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на „Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен Оскар. Членове на журито са още три дами режисьорки – Агнешка Смочинска (Полша, ще представи „Мълчаливите близначки“), Беата Парканова (Чехия, ще представи „Думата“) и Александра Кочеф (САЩ, ще представи „Скрити съкровища“), както и един от най-опитните и обичани български актьори – Владимир Пенев.

Програмата по традиция включва 12 филма:

* „Без край“ („No End“) – Германия-Иран-Турция, режисьор Надер Сейвар;
* „В капан“ („Inside“) – Гърция-Германия-Белгия, режисьор Василис Кацупис;
* „Добрият шофьор“ („The Good Driver“) – Финландия-България, режисьор Тонислав Христов;
* „Другата вдовица“ („The Other Widow“) – Израел-Франция, режисьор Маян Рип;
* „Другото лято“ („Summer to Come“) – Унгария, режисьор Дьорд Мор Карпати;
* „Изкуството да падаш“ („The Art of Falling“) – България, режисьор Орлин Милчев;
* „На север“ („To the North“) – Румъния-Франция-Гърция-България-Чехия, режисьор Михай Минкан;
* „Нощен пазач“ („Nightwatch“) – Германия, режисьор Йоахим Неф;
* „Скитница“ („Roving Woman“) – Полша-САЩ, режисьор Михал Хмиелевски;
* „Студен като мрамор“ („Cold as Marble“) – Азербайджан-Франция, режисьор Асиф Рустамов;
* „Червените обувки“ („Red Shoes“) – Мексико-Италия, режисьор Карлос Айхелман Кайзер;
* „Щипка карамфил“ („Cloves and Carnations“) – Турция-Белгия, режисьор Бекир Бюлбюл.

* * *
Балканският конкурс включва 12 топ-заглавия от региона:

* „Виждали ли сте тази жена?“ („Have You Seen This Woman?“) – Сърбия-Хърватия, режисьори Душан Зорич, Матия Глушчевич;
* „Ден на труда“ („May Labor Day“) – Босна и Херцеговина-Сърбия-Северна Македония, режисьор Пиер Жалица;
* „Изпепеляващи дни“ („Burning Days“) – Турция-Германия, режисьор Емин Алпер;
* „Иман“ („Iman“) – Кипър, режисьори Корина Авраамиду, Кириакос Тофаридес;
* „Майка“ („Mother“) – България-Германия-Хърватия, режисьор Зорница София;
* „Мъже на делата“ („Men of Deeds“) – Румъния-България, режисьор Паул Негоеску;
* „Мъжът без вина“ („The Man without Guilt“) – Словения-Италия-Хърватия, режисьор Иван Герголет;
* „Най-щастливият човек на света“ („The Happiest Man in the World“) – Северна Македония-Босна и Херцеговина-Белгия-Хърватия-Дания-Словения, режисьор Теона Стругар Митевска;
* „Сигурно място“ („Safe Place“) – Хърватия, режисьор Юрай Леротич;
* „Черен камък“ („Black Stone“) – Гърция, режисьор Спирос Яковидес;
* „Черна нощ“ („Black Night“) – Турция, режисьор Йозджан Алпер;
* „Човек и куче“ („Man and Dog“) – Румъния-България-Швеция-Германия, режисьор Стефан Константинеску.

* * *
Специална селекция от 12 актуални, завладяващи филмови разкази са включени в Документалния конкурс на 27-ия СФФ. Ето кои филми ще се състезават за наградата:

* „Аполония, Аполония“ („Apolonia, Apolonia“) – Дания, режисьор Леа Глоб;
* „Да обичаш Хайсмит“ („Loving Highsmith“) – Швейцария-Германия, режисьор Ева Вития;
* „Джиджи Закона“ („The Adventures of Gigi the Law“) – Италия-Франция-Белгия, режисьор Алесандро Комодин;
* „Една провинциална болница“ („A Provincial Hospital“) – България-Германия, режисьори Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева;
* „Киевският процес“ („The Kiev Trial“) – Нидерландия-Украйна, режисьор Сергей Лозница;
* „Крехка памет“ („Fragile Memory“) – Украйна-Словакия, режисьор Игор Иванко;
* „Любовта не е портокал“ („Love Is Not an Orange“) – Молдова-Франция-Нидерландия-Белгия, режисьор Отилия Бабара;
* „Милосърдният шпионин“ („A Compassionate Spy“) – САЩ-Великобритания, режисьор Стив Джеймс;
* „Моят чичо Любен“ („My Uncle Lyuben“) – България-Германия, режисьори Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки;
* „Мъжки бърлоги“ („Man Caves“) – Швейцария, режисьор Селин Перне;
* „Неудобна материя“ („Matter Out of Place“) – Австрия, режисьор Николаус Гайрхалтер;
* „Толиати дрифт“ („Tolyatti Adrift“) – Испания-Франция, режисьор Лаура Систеро.

* * *
В програмата блестят и филми, дело на световни майстори на киното или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са „Идеалното число“ на легендарния Кшищоф Зануси, „Целувката“ на носителя на Оскар и две награди „Златна палма“ Биле Аугуст, оскаровите фаворити „Тар“ на Тод Фийлдс, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Под слънцето“ на Шарлот Уелс, „Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас.

Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукцията с България „Лука“ на Джесика Удуърт, най-новите филми на Фатих Акин „Рейнско злато“ и на Джафар Панахи „Без мечки“, „Часът на Армагедон“ на Джеймс Грей, „Корсаж“ на Мари Кройцер. 

Сред специалните гости на фестивала са Фолкер Шльондорф, Джералдин Чаплин, Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Джесика Удуърт и Ян Сверак, който ще представи най-новия си филм „Витлеемска светлина“ и ще получи Специалната награда на СФФ. 

На 27-ия СФФ ще гостуват още Лех Ковалски „Граница на солидарността“, Дито Цинцадзе с „И слънцето изгрява“ и „Рокси“, Харутюн Хачатрян с „Трите гроба на артиста“, Георги Овашвили с „Красивата Елена“. Един добър приятел на фестивала – мултиталантливият Зигфрид ще представи най-новия си филмов разказ „Бенгалска история“, а колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес, завършил кино в НАТФИЗ, ще гостува с новия си филм „Огън под дъжда“.

Българските игрални премиери включват „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, „Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, „Блок“ на Тодор Мацанов, „Аромат на липа“ на Сиси Денкова, „Извън сезона“ на Иван Панев, „Анна“ на Боримир Илков, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев. Сред документалните премиери са участващите в документалния конкурс „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки, както и „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, „Ваклуш“ на Николай Василев, „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, „Превал“ на Михаил Мелтев, „Майор Томпсън – (не)нужният герой“ на Жезко Давидов, „Ето къде си в млякото на мечтите“ на Милена Кънева, „Поли“ на Дамян Николов.

* * *
21-вият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и режисьора Орлин Менкаджиев, носител на наградата през 2022 година. За четвърта поредна година наградата на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги) се осигурява от Доли медия студио. Ето кои са селектираните филми:

* „Август 13-ти“ („August 13th“) – режисьор Венцислав Сариев, 30 мин. 
* „Добри намерения“ („Good Intentions“) – режисьор Данаил Янчев, 22 мин. 
* „Дървояд“ („Woodworm“) – режисьор Кристиян Бозов, 23 мин.
* „Изложбата“ („The Exhibition“) – режисьор Ивелина Алексиева, 17 мин.
* „Може и нищо общо да няма“ („It May Have Nothing in Common“) – режисьор Светослав Драганов, 23 мин. 
* „Обезличаване“ („Depersonalization“) – режисьор Спартак Йорданов, 7 мин.
* „Рогът на изобилието“ („Cornucopia“) – режисьор Ани Антонова, 8 мин.
* „Седем смъртни гряха“ („Seven Deadly Sins“) – режисьор Димитър Димитров, 26 мин.
* „Cледа“ („Trace“) – режисьор Аспарух Петров, 7 мин.
* „Четири достоверни истории за една абсурдна вечер“ („Four Credible Stories for an Absurd Evening“) – режисьор Георги Димитров, 27 мин.
* „Surrender“, режисьор Коста Каракашян, 15 мин.
* „Vox Populi“, режисьор Тянита Ганчева, 26 мин.

* * *
За първи път в програмата на фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.


* * *
Традиционни партньори на фестивала са посолствата на САЩ, Румъния, Ирландия, Дания, Аржентина, Австрия, Италианският културен институт, Чешкият център (от 27 март ще бъде представена ретроспектива на първата дама на Чехословашката нова вълна Вера Хитилова), Гьоте-институт, Френският институт, Полският институт, Румънският културен институт – Букурещ, Британски съвет, Арменската благотворителна организация AGBU – София, Институт Лист – Унгарски културен център, Институт Камоеш – Португалия и други.

* * *
20-ото юбилейно издание на София Мийтингс ще се проведе между 23 и 26 март 2023. Форматът на пазара е обогатен с INDUSTRY TALKS в партньорство с големите международни трейнинг програми, като на питчинг-сесиите се представят проекти за игрални филми и ТВ сериали. Професионалните събития в рамките на СМ си партнират с най-значимите форуми в света като Producers Network Cannes Marche, Midpoint, EAVE, Crossroads, Europa Distribution, CICAE и много други. В програмата на фестивала ще може да видите някои от проектите, представени на София Мийтингс в последните години: „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, „На север“ на Михай Минкан, „Студен като мрамор“ на Асиф Рустамов, „Мъжът без вина“ на Иван Герголет, „Човек и куче“ на Стефан Константинеску, „Ездачи“ на Доминик Менцей, „Майка“ на Зорница София, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов.

* * *
#Reconnect – да се свържем отново чрез #КИНОто! 
Очакваме Ви на 27-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест!
Визията на фестивала през 2023 година е дело на Nanda. 

Благодарим на Наградата на публиката LUX на Европейския парламент, Брюксел и Бюрото на ЕП – България, Гранд хотел София, на компаниите Доли медия студио, Moto Pfohe Rent a Car, Сладкарница Неделя, Yettel, Schweppes, Домейн Бойар, Nescafe Dolce Gusto, хотел Rosslyn, Мезон Митко Дамов, хотел Coop.

София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа
на Столична община и Министерство на културата.



Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF