02
Feb
2023

27-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ #RECONNECT 16-31 март 2023


ДА СЕ СВЪРЖЕМ ОТНОВО чрез КИНОТО!

През филмовите образи оживява специалната магия, която неудържимо увлича зрителите в уникалните пътешествия през различни истории и светове. Силата на изкуството ни сближава, захранва с енергия ежедневието ни, непрестанно откриваме нови перспективи и заедно обогатяваме многоцветната мозайка на Киното. 27 празнични, фестивални години – за екипа на София Филм Фест е чест и привилегия да бъдем заедно, уважаема публика, участници и професионалисти! 

27-ият София Филм Фест ще очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 – официалното откриване на 27-ия София Филм Фест е на 16 март в Зала 1 на НДК. Предварителна програма ще стартира на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

* * *
През 2023 година София Филм Фест прегръща „зелената идея“ и открива 27-ото си издание с новия филм на знаменития режисьор Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“. Носителят на Оскар и „Златна палма“ ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест – инициатива, подкрепена от Столична община и телекомуникационната компания Yettel. Началото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март 2023 година. Заедно с германския режисьор, дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel. Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтиция. 

* * *
Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще бъде един от специалните гости на 27-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, чиято премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам. Гала-прожекцията на „Лука“ е предвидена за 25 март - във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест!

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей!

* * *
За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, осигурена от Столична община. Председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски, носител на „Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен Оскар. 

Програмата по традиция включва 12 филма, два от които са български! 
Ето и част от потвърдените конкурсни филми: 

* „Без край“ („No End“) – Германия-Иран-Турция, режисьор Надер Сейвар;
* „Добрият шофьор“ („The Good Driver“) – Финландия-България, режисьор Тонислав Христов;
* „Другата вдовица“ („The Other Widow“) – Израел-Франция, режисьор Маян Рип;
* „Изкуството да падаш“ („The Art of Falling“) – България, режисьор Орлин Милчев;
* „Нощен пазач“ („Nightwatch“) – Германия, режисьор Йоахим Неф;
* „Скитница“ („Roving Woman“) – Полша-САЩ, режисьор Михал Хмиелевски;
* „Червените обувки“ („Red Shoes“) – Мексико-Италия, режисьор Карлос Айхелман Кайзер;
* „Щипка карамфил“ („Cloves and Carnations“) – Турция-Белгия, режисьор Бекир Бюлбюл.

* * *
Балканският конкурс включва 12 топ-заглавия от региона. Сред селектираните филми в програмата са:

* „Ден на труда“ („May Labor Day“) – Босна и Херцеговина-Сърбия-Македония, режисьор Пиер Жалица;
* „Изпепеляващи дни“ („Burning Days“) – Турция-Германия, режисьор Емин Алпер;
* „Майка“ („Mother“) – България-Германия-Хърватия, режисьор Зорница София;
* „Мъже на делата“ („Men of Deeds“) – Румъния-България, режисьор Пол Негоеску;
* „Най-щастливият човек на света“ („The Happiest Man in the World“) – Северна Македония-Босна и Херцеговина-Белгия-Хърватия-Дания-Словения, режисьор Теона Стругар Митевска;
* „Сигурно място“ („Safe Place“) – Хърватия, режисьор Юрай Леротич;
* „Черна нощ“ („Black Night“) – Турция, режисьор Йозкан Алпер.

* * *
21-вият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и режисьора Орлин Менкаджиев, носител на наградата през 2022 година. За четвърта поредна година наградата на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги) се осигурява от Доли медия студио. Ето кои са селектираните филми:

1. Дървояд / Woodworm, режисьор Кристиян Бозов, 23 мин.
2. Изложбата / The Exhibition, режисьор Ивелина Алексиева, 17 мин.
3. Обезличаване / Depersonalization, режисьор Спартак Йорданов, 7 мин.
4. August 13th, режисьор Венцислав Сариев, 30 мин. 
5. Добри намерения / Good Intentions, режисьор Данаил Янчев, 22 мин. 
6. Vox Populi, режисьор Тянита Ганчева, 26 мин.
7. Седем смъртни гряха / Seven Deadly Sins, режисьор Димитър Димитров, 26 мин.
8. SURRENDER, режисьор Коста Каракашян, 15 мин.
9. Може и нищо общо да няма / It May Have Nothing in Common, режисьор Светослав Драганов, 23 мин. 
10. Cледа / Trace, режисьор Аспарух Петров, 7 мин.
11. Рогът на изобилието / Cornucopia, режисьор Ани Антонова, 8 мин.
12. Четири достоверни истории за една абсурдна вечер / Four Credible Stories for an Absurd Evening, режисьор Георги Димитров, 27 мин.

* * *
Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукцията с България „Лука“ на Джесика Удуърт, оскаровите фаворити „Тар“ на Тод Фийлдс, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас, „Всичко, което диша“ на Шонак Сен, най-новият филм на Фатих Акин „Рейнско злато“, българските документални филми в конкурсната програма „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев - Джеки, както и специалните ретроспективи на Фолкер Шльондорф, Милчо Манчевски, Вера Хитилова и Ян Сверак, който ще бъде гост на фестивала в София през март, за да представи най-новия си филм „Витлеемска светлина“.

* * *
За първи път в програмата на фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.

* * *
Очаквайте още много детайли по филмите, гостите и програмата, които ще споделяме с Вас през месец февруари!

Кои ще бъдат останалите филми в конкурсните и другите програми? 
Кои ще бъдат международните гости на фестивала? 
Кои български филми ще имат премиери? 
Кои ще бъдат другите носители на Наградата на София и специалната награда на София Филм Фест?

#Reconnect – да се свържем отново чрез #КИНОто! 
Очакваме Ви на 27-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест, за да се потопим заедно в изкуството за пресъздаване на филмови истории, които зареждат с допълнителна енергия живота ни! 
Открийте нови светове в магичната реалност на белия екран! #27SofiaIFF #Reconnect
Визията на фестивала през 2023 година е дело на Nanda

***
Започнал през 1997 като тематичен фестивал с емблематичното име Мюзик Филм Фест, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Мика Каурисмаки,  Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община. 

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF