06
Dec
2016

93 дни до началото на 21-ия София Филм Фест

В самия край на годината, заедно с очакването на празничните дни, настъпва най-подходящото ВРЕМЕ да споделим с публиката някои акценти от програмата на 21-ия София Филм Фест!

*

С наградата на ФИПРЕССИ от Кан и Сан Себастиан 2016, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с четири номинации за Европейските филмови награди, които ще бъдат раздадени в края на тази седмица в Полша, третият филм на Марен Аде – „Тони Ердман” ще бъде един от важните акценти на 21-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест (9-19 март 2017).

През седмицата филмът ще бъде показан на две ексклузивни прожекции в дните на Наградата LUX – в Шумен (на 6 декември) и Стара Загора (на 10 декември), а през март всички киномани ще имат шанс за среща с топлата, трогателна, забавна история, посветена на сложните взаимоотношения между една дъщеря, която заема отговорна позиция в корпоративна структура и се е отдала на работохолизъм (Сандра Хюлер) и нейния нестандартно-находчив и забавен възрастен татко (Петер Симоничек). Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и... кукерски маски от България. Каква е причината? Ще разберете през март, когато гледате „Тони Ердман”.

*

Сред хитовите заглавия, които ще бъдат включени в програмата на 21-ия София Филм Фест, е и най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”). „Франц” е увлекателно упражнение по стил в черно-белия спектър, което отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати. Анна тъгува за годеника си и всеки ден носи цветя на гроба му. Именно там немската девойка среща тайнствен французин, който също е дошъл да отдаде почит на загиналия Франц. Премиерата на копродукцията между Франция и Германия беше на Венецианския фестивал – най-стария филмов форум в света, а Паула Биър беше удостоена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса. В ролята на младия французин е Пиер Нини, когото видяхме фестивално у нас в образа на прочутия дизайнер във филма на Жалил Леспер „Ив Сен Лоран”.

*

Прочутият сръбски режисьор Горан Паскалевич ще бъде един от специалните гости на 21-ия София Филм Фест и лично ще представи пред българската публика своята най-нова творба „Земя на боговете” („Dev Bhoomi”). Филмът е копродукция между Сърбия и Индия, а във фокуса на историята е завръщането на главния персонаж Рахул (Виктор Банержи, легенда в индийското кино) в своето родно място в Хималаите, от където той е избягал преди повече от 40 години. Автори на сценария са самият Банержи и Паскалевич, премиерата на филма беше преди три месеца в програмата на Торонто (единственият несъстезателен фестивал в „Голямата петорка” – Берлин, Кан, Венеция, Торонто и Сънданс), а резултатът от съвместното сътрудничество между Сърбия и Индия е изключително интригуващ и... предизвикателен.

Ще има още новини в очакване на месец МАРТ и 21-ия София Филм Фест!