06
Feb
2020

Агнешка Холанд ще бъде удостоена със специалния приз „ФИПРЕССИ 94 Платиниум“ на 24-тия София Филм Фест


София ще бъде първата световна дестинация, където ще се представи най-новия филм на Холанд „Шарлатан“ след световната му премиера на Берлинале

В основата на сюжета на „Шарлатан“ са реални събития – историята е впечатляваща и проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Агнешка Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епстайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др. 

Поканата за връчване на наградата на филмовите критици на Агнешка Холанд пред публиката на София Филм Фест е отправена към полската режисьорка лично от генералния секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер, който ще бъде гост у нас и ще води специален майсторски клас, предвиден в рамките на нейната визита в България, която се осъществява с подкрепата на Полския институт в София.

* * *
Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното започва с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси; впоследствие Анджей Вайда става неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема – „Без упойка” (1978), „Дантон” (1983), „Корчак” (1990). Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми – награда на ФИПРЕССИ за „Провинциални актьори” през 1979 в Кан, номинация за „Златна мечка” за „Треска. Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „Златен лъв” за „Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция. „Горчива реколта” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм 1986, а „Партитурите на Бетовен” с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан през 2006 година. Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар” за сценария си на „Европа, Европа” (1990), както и за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм „В мрака” (2012). От 2014 до декември 2019 Агнешка Холанд бе председател на борда на Европейската филмова академия. 

* * *
Специалната награда на ФИПРЕССИ „FIPRESCI 90 Platinum Award“ започва да се присъжда на бележити творци на световното кино през 2015 година – 90 години след основаването през 1925 година на Международната федерация на филмовите критици. Инициативата започва в Бари и първи носители на наградата са Маргарете фон Трота, Анджей Вайда, Алън Паркър, Еторе Скола, Жан-Жак Ано, Коста-Гаврас, Едгар Райц, Нани Морети. През 2016 година призът е връчен на Бела Тар, по време на гостуването му на 20-тия София Филм Фест; през 2017 година същата награда получава аржентинската режисьорка Лукреция Мартел в Лодз, както и сръбския режисьор Горан Паскалевич на София Филм Фест. Традицията е продължена и през 2018 – с прекрасните дами Сали Потър в Лодз и Илдико Енеди в София, както и през миналата година – Биле Аугуст получи приза на 23-тия София Филм Фест, а след промяната на името „FIPRESCI 94 Platinum Award“, той бе присъден и на мексиканския режисьор Артуро Рипстайн.