20
Jan
2017

Бъди част от Международния филмов фестивал РОТЕРДАМ!

На 28 и 29 януари 2017, Домът на киното ще се присъедини към над 45 кина по света в инициативата IFFR Live на Международния филмов фестивал РОТЕРДАМ.

Домът на киното е единственият български кинотеатър, поканен за участие във второто издание на МФФР "На живо" /IFFR Live/ - инициатива на МФФР, благодарение на която всички киномани в София ще имат възможноста да гледат премиерни европейски заглавия едновременно с няколкохилядната публика в Ротердам и по света – духът на фестивала ще се пренесе за малко и при нас!

Зрителите на Дома на киното ще могат да изберат от 4 филма, сред които и носителят на наградата за режисура в конкурсна програма „Хоризонти” на Филмовия Фестивал Венеция 2016, „Дом”.

След всяка прожекция, зрителите могат да се включат в дискусия, предавана на живо от Ротердам – единственото условие е да имате онлайн достъп, за лайв стрийм на събитието от сайта на фестивала, IFFR.com/Live   

Въпроси и коментари могат да се споделят и във Фейсбук, и Туитър, с хаштаг #livecinema 

През 2016 г. Домът киното беше първият и единствен български арт киносалон, включен в общото преживяване IFFR Live - едновременни прожекции от Международен филмов фестивал Ротердам, които го правят и най-голямото лайв стрийм събитие в киноиндустрията. 

Създаден през 1972 г. от Хуберт Балс като форум на алтернативното кино, Международният филмов фестивал Ротердам е едно от утвърдените европейски кино събития, отстояващо статута си на откривател на таланти. Значимо е участието във фестивала от българска страна – през последните няколко години „Виктория” на Майя Виткова и „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бяха сред заглавията, включени в официалната селекция на фестивала, а претендент за престижния „Тигър” през 2017 година е „И после светлина” на Константин Божанов.

ЗА ПРОЖЕКЦИИТЕ

28.01, 17:00 – МЪЖЪТ / THE MAN
Дания, 2017
Реж.Шарлот Зилинг
В ролите: Сьорен Малинг, Якоб Офтебро, Ане Дал Торп и др.

Когато прочутият съвременен артист Саймън за първи път се събира със сина си, Каспър,напрежението меко казано започва да нараства. Саймън изглежда няма интерес изведнъж да става родител, а синът му е по-съсредоточен върху граденето на собствена кариера в изкуството, отколкото опознаването на отчуждения баща. Въпрос на професионална завист? Криза на средната възраст? Или, все пак, основателни подозрения? Какво ли наистина иска да постигне Каспър с решението да се нанесе при бащата, който никога не е бил част от живота му? Сатира, трилър и семейна драма,на фона на съвременното изкуство в както винаги фотогеничния Копенхаген.

За режисьора:
Шарлот Зилинг (р. 1960, Дания) е актриса и режисьор. Завършва Националната датска Театрална Академия през 1985; от 2000 работи по няколко успешни ТВ поредици. Режисьорският й дебют е „Above the Street, Below the Water” през 2009. „Мъжът” (2017) е нейният втори пълнометражен филм.


28.01, 21:00 – ДОМ / HOME
Белгия, 2016
Реж. Фин Трох
В ролите: Себастиан Ван Дун, Мистрал Джудоти, Лина Съкербак и др.

След временно задържане в центъра за непълнолетни правонарушители, 17-годишният Кевин се мести да живее при братовчед си Сами и съвсем скоро попада под крилото на цялата му компания. Майката на Сами недоумява защо Кевин не може да се върне при майка му и брат му. Приятелят на Сами, Джон, понася тиранията на неговата собствена, психически лабилна, майка. А гаджето на Сами започва да харесва Кевин. Напрежението и конфликтните ситуации нарастват, особено когато групата е изправена пред едно ужасяващо събитие...Саундтракът на „Дом“ е дело на Джони Джуъл, допринесъл и за успешната музика на „Drive“ (2011) на реж. Николас Виндинг Рефн, с Райън Гослинг в главна роля.

За режисьора:
Фин Трох (р. 1978, Белгия) завършва филмовия факултет на Академия Св Лукас в Гент през 2000, където се връща няколко години по-късно като преподавател. Нейният пълнометражен дебют, „Someone Else's Happiness“ (2005), печели Златен Александър за „Най-добър филм“, „Най-добър сценарий“ и „Актриса в главна роля“ (Ина Геерц) на Международния Филмов Фестивал Солун. „Дом“ (2016) също е носител на няколко международни отличия, включително „Най-добър режисьор“ в конкурсната програма „Хоризонти“ на Международния Филмов Фестивал Венеция 2016.  


29.01, 16:00 – СВАТБА / A WEDDING (NOCES)
Белгия-Франция-Люксембург-Пакистан, 2016
Реж. Стефан Стрекер
В ролите: Лина Ел Араби, Себастиен Хубани, Бабак Карими и др.

Връзката между Захира и нейните родители е подложена на изпитание, когато момичето е обещано за уреден брак, както повеляват пакистанските традиции.Един достоверен портрет на изпитанията пред второто поколение имигранти в Брюксел.

За режисьора:
Стефан Стрекер (р. 1964, Белгия) работи като фотограф, кинокритик и спортен коментатор, преди да се отдаде изцяло на кино продукции. Неговият режисьорски дебют е късометражният “Shadow Boxing”през 1993. В портфолиото му има още 2 късометражни и 3 пълнометражни филма. „Le monde nous appartient“ (2013) му носи номинация за „Най-добър филм“ на белгийските филмови награди „Магрит“.


29.01, 20:45 – ВЕЛИКАНЪТ / THE GIANT
Швеция-Дания, 2016
Реж. Йоханес Нихолм
В ролите: Кристиан Андрен, Йохан Килен и др.
Рикард Боберг е заклет фен на играта Петанк, мъж с несломим характер и чувство за хумор, въпреки че е инвалид по рождение, едва метър на ръст и затруднен говор. Рикард има една амбиция, която го движи напред – да се събере с майката, изоставила го преди 30 години. Той е убеден, че ако спечели Скандинавския Шампионат по Петанк, майка му ще се изпълни с гордост и ще го намери. Междувременно, пътешествието му e подсилено от въображаеми герои, сред които и един много колоритен великан...

За режисьора:
Йоханес Нихолм (р. 1974, Швеция) специализира кино, изкуство, нови медии и анимация. Живее и работи в Гьотенбург; ръководи собствена продуцентска къща, Joclo. Късометражките и музикалните видеоклипове на Йоханес получават заслужено екранно време по националната телевизия, кино фестивали и галерии за съвременно изкуство.„Великанът“ е пълнометражният дебют на Нихолм като режисьор.

ОЧАКВАМЕ ВИ на КИНО!

#ДомътНаКинотоЕПовечеОтКино