24
Oct
2017

БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ е една от четирите комедии, номинирани за наградите на ЕФА за 2017!

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес номинациите в категорията за комедиен филм.
Изключително сме радостни, че копродукцията на Белгия, Холандия и България „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ”, с която бе открит 21-ия София Филм Фест, ще се бори за Европейска филмова награда на официалната церемония на 9 декември в Берлин.

Другите три филма са провокативния „THE SQUARE” на Рубен Остлунд (Швеция, Германия, Франция, Дания), който беше удостоен със „Златна палма” в Кан през май, „ВИНСЕНТ И КРАЯ НА СВЕТА” на Кристоф ван Ромпей  (Белгия, Франция) и „WELCOME TO GERMANY” на Симон Верхоевен (Германия).

В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист. Още номинации се очаква да бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания.

С награди в Одеса, Ротердам, Сан Хосе и Остенде, „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше показан премиерно в програмата на 73-ия кинофестивал във Венеция през 2016 година и оттогава досега е участвал в над 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Клуж.

Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”.
Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

* * *

От все сърце пожелаваме УСПЕХ на „кралската свита”!