02
Jun
2017

„Белгийският крал” откри фестивала в Клуж

Царственото, емоционално начало на 16-ото издание на Международния филмов фестивал в Трансилвания постави хора „Черноморските сирени”, в който участват 11 певици от най-елитните хорове на България

За първи път най-големият филмов форум в Румъния прави такъв акцент с участието на България!

„Черноморските сирени”, сред които са изпълнителки от „Мистерията на българските гласове”, Квартет „Славей” и „Космическите гласове на България”, пяха на откриването на фестивала, водени от Нина Николина, а в утрешния ден – 3 юни, е предвиден техен самостоятелен концерт. Певиците представиха пред 3-хилядната публика програма с емблематични песни, сред които „Ерген Дедо”, „Вечерай, Радо” и „Излел е Делю Хайдутин“.

Специалните гости, които представиха „Белгийският крал” пред румънската публика, са режисьорката Джесика Удуърт, „негово величество Кралят” – актьорът Петер Ван ден Бегин, Титус де Воогт, който във филма изпълнява ролята на личния кралски камериер, и Стефан Китанов, един от българските копродуценти на филма. „Сирените” също участват във филма и благодарение на тях белгийският крал пътува инкогнито през Балканите, за да спаси своето разпадащо се кралство.

„Този филм е класически „mockumentary” (псевдо-документален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания, - пише сп. „Варайъти”. - Белгийският крал” е възхитителен - изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието, с Белгия и с Балканите... Трудно е да си представим зрители, които не биха прегърнали с удоволствие този внимателен и шеговит киноразказ.”

Премиерата на „Белгийският крал” беше на фестивала във Венеция 2016, през следващите месеци филмът е участвал с успех в програмите на близо 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Валядолид, Сао Пауло, Хамбург, Солун, Дубай, Талин, с него се откри и 21-вото издание на София Филм Фест.

НА ДОБЪР ЧАС на 16-ия МФФ Трансилвания!