15
Aug
2018

„Белгийският крал“ с три награди на филмовия фестивал в Аванка, Португалия

Приключението на белгийския крал в България и на територията на Балканите беше определен за най-добър филм на филмовия фестивал Аванка, Португалия. За 22-ра поредна година в малкия град на атлантическото крайбрежие се оценяват творби, създадени за кино, телевизия, видео и мултимедия, като в категорията „Най-добър пълнометражен филм“ в конкурсната програма наградата беше връчена на творбата на Петер Бросенс и Джесика Удуърт „Белгийският крал“. Двамата автори получиха още почетен диплом („Special Mention“) за сценария на филма, както и наградата „Дон Кихот“ на Международната федерация на киноклубовете.

Световната премиера на „Белгийският крал“ беше в официалната програма „Хоризонти“ на Венецианския кинофестивал през 2016. Филмът е продаден в над 65 територии, селектиран е на над 80 кинофестивала от целия свят и има 15 награди, включително номинация на Европейската филмова академия за най-добра комедия.

През септември започват снимките на продължението на интригуващия разказ за премеждията на краля на Белгия, който в края на своята балканска одисея получава предложение да стане император на Нова Европа... Драматичната комедия „Босият император”, подкрепена от ИА „Национален филмов център“, е най-новият проект на режисьорския тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Напомняме, че редом до познатите ни „кралски“ актьори Петер ван ден Бегин, Брюно Жорис,  Люси Дебе и Титус де Воогт, във филма ще участват още звездите Джералдин Чаплин, Удо Киер и Ханелоре Елснер!

„Босият император” е копродукция между Белгия, Холандия, Хърватия и България („Арт Фест“ – Мира Сталева и Стефан Китанов), подкрепена от Flemish  Audiovisual  Fund  (VAF),  French  Community  of  Belgium  (CCA/FWB),  Belgian  Tax  Shelter  &  Lum.Invest,  Nethys/VOO,  Telenet,  Dutch  Film  Fund  (NFF),  Croatian  Audiovisual  Centre  (HAVC),  ИА „Национален филмов център” – България (НФЦ)  и  EURIMAGES.