30
Mar
2018

Best of the Fest със страхотни филми от програмата на 22-рия София Филм Фест

Традицията продължава – очаква Ви Best of the Fest със страхотни филми от програмата на 22-рия София Филм Фест

БИЛЕТ КЕН е валиден за прожекциите Best of the Fest в Дома на киното през целия месец АПРИЛ!

Ексклузивно предложение към всички КИНОмани – следете специалния HAPPY HOUR в партньорски фестивални локации – там при покупка на един БИЛЕТ ще получите ОЩЕ един БИЛЕТ-подарък!

Предстоятсрещи с едни от най-добрите и награждавани филми– „ПРОЕКТЪТ „ФЛОРИДА”, който беше представен лично в програмата на фестивала от неговия автор, режисьора ШОН БЕЙКЪР, КВАДРАТЪТ”, „НЕВИДИМА НИШКАна Пол Томас Андерсън с участието на несравнимия Даниел Дей Луис – очакват ни изненади от фестивалния партньор VOGUE VISION– Митко Дамов;КУПОНЪТна страхотната майсторка Сали Потър, непреходните класики с подписа на емблематичния Вим ВЕНДЕРС– „КРИЛЕ на ЖЕЛАНИЕТОи „ПАРИЖ, ЩАТА ТЕКСАС“, както и визуалното есе, посветено на легендарната Пина Бауш – „ПИНА 3D“.

Продължаваме удоволствието и традицията с Кино гурме” и заедно с „ДОМЕЙН БОЙАР” ще предложим по още една ексклузивна среща с документалния разказ „МИШЛЕНЗВЕЗДИ РАЗКАЗИ ОТ КУХНЯТА” и „ШОКОЛАДна Ласе Халстрьом. Публиката ще има шанс за ексклузивни, единични прожекции наприказния „АБРАКАДАБРА“, режисиран от майстора-разказвач Пабло Бергер, ТЪРСАЧ НА УДОВОЛСТВИЯс прекрасните Хелън Мирън и Доналд Съдърланд, както и документалната творба „ЧОВЕШКИ ПОТОК“ на концептуалистадисидент Ай Вейвей, един от най-влиятелните хора в съвременното изкуство.

BEST of the FEST– през месец АПРИЛ в Дома на киното!

София Филм Фест беше първият фестивал в света след Берлин, на който бе показана дигитално възстановената версия на „Криле на желанието”, с оригинално заглавие „Небето над Берлин” („DerHimmelüberBerlin”). Филмът предлага на зрителя полет над Берлин между вълшебството и реалността и носи на Вендерс наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 1987, както и още много световни награди. Допълнителната ексклузивна прожекция на филма е предвидена на 30 март (петък), с начален час 20:45.

Сред специалните киноизкушения е и още една прожекция на възстановената дигитална версия на отличения със „Златна палма” в Кан „Париж, щата Тексас” („Paris, Texas”, 1984). В главните роли блестят напусналия ни наскоро Хари Дийн Стентън и Настася Кински, а автор на забележителната музика е Рай Кудър – това ще се случи на 31 март (събота) от 18:15 часа.

Прожекцията на поетичното есе с режисьорския подпис на Вендерс, посветено на Пина Бауш „Пина 3D” (с номинация за документален „Оскар”), е предвидена за 14 април (събота), с начален час 19:30.

*

Търсач на удоволствия(2017) е прякорът на стария кемпер, с който Ела и Джон Спенсър са ходили на почивка с децата си през 70-те години. Една лятна утрин, отчаяно искащи да избягат от медицински грижи, които ще ги разделят завинаги, двамата шокират децата си, качвайки се в остарялото превозно средство и хващайки пътя към Кий Уест в търсене на ново приключение.

Не съм очаквал, че ще режисирам филм изцяло в друга държава,отказвал съм американски проекти. Но ме убедиха поне да опитам да напиша сценарий, а аз обещах на продуцентите, че ако Хелън Мирън и Доналд Съдърланд се съгласят да играят Ела и Джон, ще направя филма…Получи се роуд мууви за свободата да избираш всеки един миг от живота си – всичко това, разказано с лекотата на песен. Една забавна и тъжна балада, малко неразумна и луда, но жива и щастлива, споделя Паоло Вирдзи. Филмът може да бъде видян на 1 април (неделя) от 18.00 часа.

*

Звезди Мишлен:Разказиот кухнята (2017) е увлекателна документална история, разказана от датския режисьор Расмус Динесен, която предлага на зрителя поглед зад кулисите на митичния гид Мишлен към работата на неговите тайни инспектори, за да хвърли светлина върху критериите за получаване на една, две или три звезди в заветната червена книга. Чрез интервюта с директора на гида Майкъл Елис филмът предлага шанс за близки срещи с официалните оценки в света на гастрономията. Авторите навлизат в кухните на топ-готвачи от Франция, Испания, САЩ, Япония, Дания, представят готвачи и кулинарни автори и се опитват да изяснят какво е необходимо за получаване на прочутите звезди. Освен това „Мишлен“ има и своите критици, които го смятат за „остарял“ и „потаен“... „Звезди Мишлен:Разказиот кухнята ще може да бъде видян на 18 април (сряда) от 19:00часа. Зрителите на Best of the Fest ще могат да видят отново и класиката „Шоколад“ на знаменития шведски режисьор Ласе Халстрьом, с пет номинации за Оскар 2001 – на 15 април (неделя), от 14:00часа, а „Домейн Бойар” са се погрижили за истинско кино гурме преживяване на зрителите, които ще имат възможност да опитат вина от серията Quantum, тематично подбрани за всеки филм.

 *

Режисьорът Пабло Бергер отново създава чудеса! Неговата приказна „Абракадабра“ (2017) ще може да се срещне с публиката още веднъж на 6 април (петък) от 19:00 часа. Не пропускайте факта, че прекрасната Марибел Верду е ангажирана в новата му, предизвикателна история: домакинята Кармен живее със своя съпруг Карлос и дъщеря им Тони в Мадрид. На сватбата на нейната племенница братовчедът на Кармен – Пепе, който е хипнотизатор с аматьорски умения, опитва да хипонотизира Карлос. Уви, не постига желания ефект, а Кармен се захваща да разбере кой или какво се е вселило в мъжа ѝ. Ето какво споделят кинокритиците по време на Лондонския фестивал за филма: „Режисьорът на Снежанкапредставя тази шантава женска мелодрама. Това не е филм за хора със слаби сърца – подгответе се да изхвърлите „добрите обноски“ през прозореца и да се настаните удобно за лудо кинематографично пътуване, в което хаосът и магията се сливат, създававайки нещо изключително.

 *

Имах история, но си търсех персонажи, което е рядкост за мен, - казва режисьорът Пол Томас Андерсън. - Имах нужда от мъж. Имах нужда от жена и от още една жена. Историята се нуждаеше от силен мъж, упорит, целеустремен, малко фашист, креативен. Това е добра комбинация, защото така трябва нещо у него да се пропука и е нужно да се измисли начин да се случи това пропукване. Мисля, че много хора ще се съгласят, че пикът на модата започва от началото и стига до средата на 50-те години.“ Екипът на София Филм Фест предлага в специалната селекция Best of the Fest още ексклузивни срещи с най-новата творба на Андерсън „Невидима нишка“ (2017), в която отново поразява с присъствие Даниел Дей-Луис. Действието във филма се развива в следвоенен Лондон през 50-те години. Известният шивач Рейнолдс Уудкок и сестра му Сирил обличат кралски особи, филмови звезди, богати наследници, бохеми, дебютантки и дами с отличителния стил на „The House of Woodcock“. Той среща младата и своенравна Алма и се превръща важна част от неговия живот, негова муза и любовница… На специалната прожекция, предвидена за 10 април (вторник) с начален час 20:30, зрителите могат да очакват изненади от нашите приятели и партньори от VOGUE VISION– Митко Дамов!

 *

Уникалният документален филм Човешки поток (2017) на артиста, активист и режисьор Ай Вейвей разглежда глобалната бежанска криза – най-мащабното човешко преселение след Втората световна война. „Има много начини да говоря за „Човешки поток“, - казва авторът на филма. - Малко след като съм се родил, баща ми е бил обявен за антикомунист. Цялото ни семейство беше изпратено в отдалечен район. Израснах, виждайки най-ужасното отношение към човешки същества, дискриминация и страдание. Дойдох да живея в Европа и исках да разбера какво действително се случва с тази бежанска ситуация. Ходих до Лесбос - острова, на който пристигат бежанците. Беше много лично изживяване да видиш как слизат от лодките деца, жени, възрастни хора. Това ме мотивира да науча повече за тези хора и защо рискуват живота си, за да идват на място, което не разбират и на което никой не ги разбира. Имах толкова много въпроси.“ За да откриете отговорите, Ви каним на #КИНО на 11 април (сряда), начален час 20:05!

 *

В специалната програма Best of the Fest е предвидена още една специална прожекция – на филма-омнибус, продуциран от БНТ 8 минути и 19 секунди“ (8’19”). Шест кратки разказа на Георги Господинов оживяват благодарение на режисьорите Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“). Продуцент е Българската национална телевизия, изпълнителни продуценти на проекта са ВИП Медиа Филм (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова). Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника „И всичко стана луна”. Цели 8 минути и 19 секунди – точно толкова имаме отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас. Толкова пътува светлината оттам дотук. После ще стане тъмно... Но и в този основополагащ за проекта текст, както и за отделните филми в него, Апокалипсисът не е непременно глобален срив, конници, тръбящи ангели, огън и жупел. По-скоро е минималистичен и ням… Прожекцията на 8 минути и 19 секунди“ (8’19”)очаква своите зрители на 16 април (понеделник) от 19:30 часа.

 *

Шанс за още две специални срещи с най-новия филм на винаги предизвикателната режисьорка Сали ПотърКупонът“ (2017) – дните са 1 април (неделя) от 20:05 часа и 10 април (вторник) от 19:00 часа. „От една страна, целият филм е политическа комедия, но лека и приятна комедия, поглед към състоянието на една разбита Англия. Но филмът е по-скоро размишление върху факта, че политиката е навсякъде, включително и в човешките отношения“, споделя Сали Потър. Историята се разгръща в къща в Лондон в наши дни. Джанет организира приятелско събиране, за да отпразнува новия си пост като министър на здравеопазването. Съпругът ѝ Били изглежда много зает. Приятелите ѝ пристигат, но някои от тях имат свои драматични новини, които искат да споделят. Илюзиите на всеки един се изпаряват заедно с коктейлните хапки, а вечерта, започнала като парти, приключва с кръв по пода…

 *

Една от специалните фестивални препоръки на 2018 година е да не се пропуска един от най-добрите филми за детството - „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър, който представи филма си лично пред българската публика в програмата на 22-рия СФФ. Филмът е вече на екран в арт-хаус киносалоните на София и страната, а в Дома на киното е включен в програмата Best of the Fest. „Проектът „Флорида“ разказва за живота на шестгодишната Мууни и младата й майка Хейли – татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтиния хотел „The Magic Castle“, менажиран от Боби (великолепна роля на Уилям Дефо!) в покрайнините на Орландо, недалеч от Дисниленд. Бедността и липсата на сигурност не пречупват Мууни и Хейли, които умеят да се забавляват там, където са и с това, което имат. Жизнерадостната Мууни и нейните приятели с лекота превръщат всеки свой ден в празник…

 *

Не бива да пропускаме като акцент и носителят на Златна Палма за 2017 година - Квадратът (2017) на режисьора Рубен Йостлунд. „Квадратъте убежище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения”, казва режисьорът за арт инсталацията, която прави в шведски музей, вдъхновила и създаването на филма. Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Всичко тръгва с главата надолу за куратора Кристиан (Клаес Банг), когато му открадват смартфона, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната агенция, наета да промотира актуалната изложба в музея създава скандал с промо видео в YouTube… Филмът може да бъде видян в Дома на киното на 13 април (петък), началният час на прожекцията е 20:35.

BEST of the FEST– 1-18 АПРИЛ в Дома на киното!

Ето и пълната програма по дни и часове:

30 март - петък

18:30 - Проектът "Флорида"

20:45 - Криле на желанието

31 март - събота

18:15 - Париж, щата Тексас

21:00 - Проектът "Флорида"

1 април - неделя

15:45 - Проектът "Флорида"

18:00 - Търсач на удоволствия

20:05 - Купонът

3 април - вторник

16:05 - Проектът "Флорида"

19:45 - Невидима нишка

5 април - четвъртък

21:05 - Проектът "Флорида"

6 април - петък

19:00 - Абракадабра

20:45 - Проектът "Флорида"

10 април - вторник

19:00 - Купонът

20:30 - Невидима нишка

11 април - сряда

20:05 - Човешки поток

13 април - петък

20:35 - Квадратът

14 април - събота

19:30 - Пина 3D

15 април – неделя

14:00 - Шоколад

16 априлпонеделник

19:30 - 819’’

18 април – сряда

19:00 - Звезди Мишлен: Разкази от кухнята

ОЧАКВАЙТЕоще КИНОизненади през АПРИЛ!