13
Aug
2016

„БЕЗБОГ” на Ралица Петрова триумфира в Локарно!

Филмът спечели голямата награда „Златен леопард” и още три награди

Днес бяха раздадени наградите на 69-ия филмов фестивал в ЛОКАРНО

За първи път български филм печели „ЗЛАТНИЯТ ЛЕОПАРД” на престижния филмов форум – и това е „БЕЗБОГ” (България-Дания-Франция) на Ралица Петрова. Още една важна награда беше присъдена на филма, продуциран от „Клас Филм”, Snowglobe, Alcatraz Films и Film Factory – призът за най-добра женска роля на Ирена Иванова. Наградата на Екуменическото жури също бе присъдена на „БЕЗБОГ”, както и призът на независимата критика „Boccalino d’Oro” за най добър режисьор!

Три от творбите в основния конкурс на Локарно са проекти, представяни на СОФИЯ МИЙТИНГС – дебютният филм на Ралица ПЕТРОВАБЕЗБОГ”, най-новата творба на Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ „СЛАВА”, както и най-новият филм на Раду ЖУДЕ „Scarred Hearts”.

Именно на Раду ЖУДЕ беше присъдена Специалната награда на журито в конкурсната програма. Неговият филм получи и Наградата „Дон Кихот” на Международната федерация на филмовите общности. Същото жури присъди и специална награда (Special Mention) на българския филм „СЛАВА” на Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ.

Захранен от творческа енергия, която не познава граници, международният конкурс на фестивала представи в ЛОКАРНО 17 филма, които пристигат от Япония, Португалия, България, Тайланд – буквално от цял свят. Всички са световни премиери, осем от творбите са режисирани от жени. 17 различни погледа към света се състезаваха за Златния Леопард – и спечели БЪЛГАРСКИ ФИЛМ!

Честито на Ралица Петрова, на Роси Вълканова и на всички колеги от екипа на „БЕЗБОГ”!