08
Feb
2018

Безкрайни перспективи с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

Традиционният конкурс за НаградатаJAMESON за български късометражен филм се провежда за 15-ти път в рамките на 22-рия Международен филмов фестивал София Филм Фест. За първа година JAMESON Irish Whiskey е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест!

Сред 65-те кандидатствали филма има разнообразие от творби – игрални, документални, анимационни, експериментални. Всички те бяха гледани с внимание от селекционната комисия в състав: актрисата Ирмена Чичикова, продуцента Катя Тричкова, оператора Юлиан Атанасов, кинокритика Димитър Дринов и режисьора Веселин Бойдев, носител на наградата JAMESON за 2017 година. 

Всички знаем, че в света на човешкото въображение киното има специално място, а перспективите към различните истории наистина могат да бъдат безкрайни! На международното жури на 22-рия София Филм Фест ще бъде предоставена възможност да видят 12 от тях, материализирани във филми, а ето и кои са те:

* Баба, реж. Роза Колчарова
* Багаж, реж. Светослав Стоянов
* Гората на Димо, реж. Христо Симеонов
* Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова
* Диагноза, реж. Камен Коларов
* Живи отражения, реж. Мариета Печанска
* Може би утре, реж. Мартин Илиев
* Обир, реж. Мария Николова
* Преди и след, реж. Добромир Димитров
* Преображение, реж. Стефан Ганов
* Срам, реж. Петър Крумов
* Terrror Error, реж. Александър Начев

Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey благодарят на всички, кандидатствали за традиционния конкурс за късометражно кино! Международното жури на 22-рия София Филм Фест ще посочи победителя между селектираните 12 филма, а наградата в размер на €6,000 ще бъде връчена на неговия режисьор на официалната церемония за раздаване на наградите на София Филм Фест – на 16 март 2018 година в Зала 1 на НДК.

„Да правиш 15 години нещо заедно с партньор е сериозен ангажимент. А за всяко уиски по света 15-ата година е година на зряло отлежаване, от което удоволствието при „умерената“ консумация се умножава. Така „отлежа“ историческото партньорство между София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey, един от водещите примери за корпоративна подкрепа на културата и в частност киното в България след 1989 година. С удоволствие се готвя да празнуваме нови юбилеи!“ 
(Стефан Китанов, Директор на София Филм Фест)

„Щастливи сме, че в една от най-силните години за българското кино сме част от София Филм Фест и то в ролята на генерален спонсор. Изминаха 15 години, в които партньорството ни се превърна в традиция, а успехите и развитието на младите кинотворци вече говорят сами по себе си за смисъла от положените усилия. Наградата Jameson Short Film Award е посветена на непримиримия дух на талантливите български режисьори по пътя им към големите признания. Пожелаваме успех на всички 12 продукции, от които ще бъде избран и носителят на наградата на предстоящото издание на фестивала. Огромни благодарности към селекционната комисия, която се нагърби с трудната задача да избере финалистите“.
(Ради Узунов, Бранд мениджър на Jameson Irish Whiskey) 

* * * 

Създадена преди 18 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за младите българските режисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. През последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия. 

Jameson е ирландско уиски, което е тройно дестилирано, отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. – гаранция за качество и автентичност. Най-важна е рецептата на Jameson, която датира от 220 години. Jameson е марка с история и е част от наследството на Ирландия. Но също така се чувства достатъчно добре и в съвременна Ирландия и е свидетел на успехите на звезди като U2, The Corrs, Riverdance.

Irish Distillers и Pernod Ricard насърчават отговорното отношение към консумацията на алкохол и не одобряват прекомерната му употреба. Pernod Ricard e член на социални организации, подкрепящи умерената консумация.