28
Jun
2023

„БЛИЗО“ спечели Наградата LUX на публиката 2023

Хиляди зрители в цяла Европа гледаха петте номинирани филми и гласуваха!

Честито на Лукас Донт и екипа на втория му пълнометражен филм „БЛИЗО“, който на вчерашната церемония, предавана пряко от Европейския парламент, бе удостоен с Наградата LUX на публиката за 2023 година!
Ето какво сподели режисьорът пред парламентаристите и международната аудитория, която следеше събитието онлайн:

Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава живота ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел.

Тази церемония се провежда в един странен за нас момент, защото наскоро две прожекции на филма „Близо“ в България не можаха да се състоят - поради протести. В София имаше хора, които отправяха оскърбления към общността ЛГБТ+ и поради съображения за сигурност трябваше да бъде отменена една прожекция. След няколко дни същото се случи във Варна. Говорим за българска аудитория, която не успя да види филма! Нужно е да знаем какво се случва в една европейска държава, в която филм за нежност между две момчета, внезапно се оказва нещо, което е заплаха за сигурността.

Същото се случи в Унгария - през юни 2021 година Унгарският парламент прие закон, с който се заклеймява общността ЛГБТ+. Това беше отразено и в забрана за упоменаване на общността ЛГБТ+ във всички медии - на всички места, до които имат достъп децата. Ние изразяваме нашата подкрепа към Европейската комисия, която реши да изправи Унгария пред съда на Европейския съюз за нарушаване на европейските норми и ценности. Бихме искали да помолим Европейската комисия да предприеме същите действия срещу Италия поради нейната позиция, насочена срещу общността ЛГБТ+.

Човешките права са всеобщи, неотменими, неделими и  взаимосвързани. Всички аудитории, всички млади хора заслужават да имат достъп до истории, които представят част от света. Ние сме до вас, и всеки един човек има право да открие кой е той - където и да било, когато и да било. Ние мислим за вас и сме изпълнени с надежда и гордост. Благодаря Ви!

Лукас Донт и неговият съсценарист Анжело Тейсенс благодариха на гласувалите 45 000 зрители за тяхната подкрепа към европейското кино и призоваха пулбиката да продължи да цени творците, които го създават. „БЛИЗО“ в момента е на голям екран в БЪЛГАРИЯ и може да бъде видян на #КИНО!

Номинираните за 2023 година филми са „Алкарас“, „Близо“, „Блуждаещ огън“, „Идиотският триъгълник“ и „Изпепеляващи дни“. Те бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Рейкявик през декември 2022 година.

Специален акцент върху филмите, номинирани за Наградата LUX на публиката през 2023 година по традиция бе поставен в програмата на 27-ия София Филм Фест през март. След края на фестивалните прожекции, по време на които всеки от филмите бе представен и с вход свободен, публиката имаше възможност за онлайн достъп от територията на цяла България до 24 април, благодарение на партньорите ни NeterraTV+. В последната седмица на месец април петте номинирани филма отново бяха предложени с вход свободен на вниманието на зрителите в София и всички можеха да гласуват с оценки за всяка една от творбите. Петте номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн. Носителят на наградата LUX на публиката беше определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

* * *
LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 година и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Тя е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 година като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на Европейската филмова академия.

Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Очакваме Ви на #КИНО!