16
Feb
2023

„Блок“ на Тодор Мацанов и „Анна“ на Боримир Илков ще бъдат представени премиерно на 27-ия София Филм Фест


Новият филм на режисьора Тодор Мацанов „Блок“ наподобява пъзел - сценарият е изграден от поредица пресичащи се истории, които се развиват в различните пространства на един жилищен блок в София. 

„Историята се роди по време на пандемията, но не е вдъхновена от нея“, разказва Мацанов за филма си. „В сценария има спомени и реални случки, но той си е абсолютна измислица. Пандемията е само фон на живота ни в този период, в който снимахме. Идеята беше да преодолеем реалността, особено по време на криза – и потърсихме спасение в недействителното, във фикцията и (може би) в любовта. Да измислиш и да реализираш един филм в този период си беше пълна фантазия!“

„Блок“ започва и завършва със сънищата на Ива и Виктор, а тяхната история е доказателство за добре познатия факт – когато някой изпитва истински силно чувство, за него не съществуват никакви граници. „Аз не си представям „блокът“ във физически и социален план, а като метафора на една боксуваща, изгубила пътя си общност, - добавя Мацанов. - Героите са много различни, каквито наистина са обитателите на един 20-етажен софийски блок… Във филма има около 15 основни персонажа и никой от тях не е главен, това е една мозайка от образи. Подбора на актьорите не беше труден. Истинската изненада дойде от младите, непознати и участващи за първи път в по-голям проект лица! Така беше и с екипа на филма, за по-голяма част от основните фигури това беше първи пълнометражен филм.“ Сред актьорите, които участват в „Блок“, са Димитър Николов, Катрин Василева, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Димитър Крумов, Антон Димитрачков, Борислав Чучков, Стефан Денолюбов, Любомир Нейков. Филмът е продукция на „Феникс Продъкшън ЕООД“ (Франческо Фратини) и „А Плюс Филмс ЕООД“ (Христо Дерменджиев). 

* * *
Пълнометражният дебют на режисьора Боримир Илков-Боно „Анна“ е създаден по сценарий на Теодора Маркова, Невена Горанова, Георги Иванов и Теодора Дончева. Историята проследява самотна разследваща журналистка, която иска да забременее от донор. Неочаквано работата ѝ я отвежда в съвсем непозната среда и я преследват сериозни житейски обрати. „Темите, които засяга този филм, са свързани с проблемите на съвременното общество: самотата, липсата на семейна среда, социалното и етническо разделение между хората, - споделя режисьорът. - Историята е разказана чрез различни ситуации, в които попада една млада жена, желаеща да стане майка. Работата като журналист я сблъсква с бита и взаимоотношенията в едно ромско семейство. Поради последвалите събития, на Анна ѝ се налага да взима решения както за бъдещото си дете, така и за работата си“.

Във филма „Анна“ участват Радина Кърджилова, Недка Йорданова, Красимира Фатима-Лейла Карабулут, Валери Леков, Станка Калчева, Пламена Гетова, Васил Бинев, Йордан Ръсин, Добрин Досев, Веселин Мезеклиев. Продуцент е „Геополи“ в копродукция с Доли медия студио, Трансформърс и Кинолайт, с подкрепата на ИА „НФЦ“. 

„Опитът ми от снимачната площадка през годините ме е сблъсквал с най-различни ситуации, - разказва режисьорът. – Това, което ще запомня от този филм, е доверието на продуцентите, сценаристите, екипа и актьорите в режисьорските ми решения. Моето желание беше да създадем една обща работна атмосфера, в която всеки от нас е убеден, че правим най-доброто за този филм. Надявам се, че сме успели“.


Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF