29
Jul
2021

„Брайтън 4“ на Леван Когуашвили открива есенното издание на юбилейния 25-и София Филм Фест

Леван Когуашвили ще представи лично творбата си на 14 септември на сцената на София Съмър Фест

Филмът, който спечели 3 награди в Трайбека, е копродукция с България, подкрепена от Националния филмов център

Брайтън 4“ е третият пълнометражен игрален филм на Леван Когуашвили след „Улични дни“ и международния фестивален хит „Срещи на сляпо“ с над 20 награди от фестивали по целия свят, 3 от които на София Филм Фест. Световната му премиера бе в международния конкурс на 20-ия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили).

Новият филм на Леван Когуашвили разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“.

Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл, работил с Александър Пейн, Вим Вендерс, Джеймс Манголд, Оливър Стоун и много други. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.

Филмът ще бъде представен от режисьора Леван Когуашвили и екип.

* * *
София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF