21
Apr
2021

„Брайтън 4“ на Леван Когуашвили в основния конкурс в Трайбека

Филмът е копродукция с България, подкрепена от Националния филмов център

Световната премиера на новия филм на грузинския режисьор Леван КогуашвилиБрайтън 4“ ще бъде в основния международен конкурс на 20-ия юбилеен фестивал в Трайбека, Ню Йорк. Считан за един от най-престижните кинофоруми в Северна Америка, фестът е основан от легендата Робърт де Ниро през 2002 с цел да подпомогне културното и икономическо възраждане на Манхатън след терористичните актове на 11 септември 2001. Фестивалът представя американско независимо и световно кино всяка пролет в култовия район Трайбека и през 2021 ще бъде със зрители в открити пространства от 9 до 20 юни.

„Брайтън 4“ е третият пълнометражен игрален филм на Леван Когуашвили след „Улични дни“ и международния фестивален хит „Срещи на сляпо“ с над 20 награди от фестивали по целия свят, 3 от които на София Филм Фест.

Новият филм на Леван е история за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, изпаднал в затруднение, след като не успява да върне заем, взет от собственик на ресторант и местен мафиотски бос. Така започва историята на баща и син, които не само се опитват да намерят пари, но постепенно започват да се преоткриват един друг и опознават странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин. Това е първата спирка в Америка на двама души, които току-що са пристигнали от постсъветския свят на място, където ще опознаят живота на емигрантите и ще направят първите си стъпки в „истинската Америка“. Филмът разказва за саможертвата на един баща.

С неповторимия си стил, който смесва трагично и комично, Леван създава уникална грузинска атмосфера в Америка и се доказва отново като най-успешния продължител на традициите на Отар Йоселиани в грузинското кино. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл, работил с Роджър Корман, Александър Пейн, Вим Вендерс, Джеймс Манголд, Даян Кийтън, Джордж Клуни, Оливър Стоун. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили.