07
Mar
2021

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

София Филм Фест традиционно включва в програмата си документални филми, които имат първото си представяне пред софийска публика.

„Преди края“ на режисьорката Елдора Трайкова, оператора Емил Христов и продуцента Асен Владимиров спечели голямата награда „Златен ритон“ на Фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив 2020. Разказана е една наистина впечатляваща история - за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ в промишления комплекс „Марица-изток“. През разказите на неколцината останали жители в селото зрителите виждат реалността и съдбата, която очаква местните хора – в техните изповеди има гняв, безпомощност, примирение, но не и надежда.

„Тихо наследство“ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова е копродукция с НВО Europe. Петя Накова и главната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

Третият български документален филм в програмата на 25-ия СФФ е филм-портрет за легендарния любимец на публиката - Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на „Парцалев“ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.

На предстоящия София Филм Фест ще бъде показан и документалният филм на Ана Китанова„Съдбата на скитника“. Филмът е първи документален разказ на младата режисьорка, чиито дипломен късометражен филм „Жената от фара“ участва в конкурсните програми на редица международни фестивали. „Съдбата на скитника“ пресъздава историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов) - колоритна личност, която живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода. Той не спира да пише и чете на свещи, мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател. Премиерата на филма ще бъде на специалното издание на 25-ия СФФ през септември 2021.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF