03
Nov
2020

Ден на европейското арт кино @ Дом на киното * 8 ноември

За пета поредна година CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино”

През 2020 година инициативата ще е на 8 ноември. Eдни от най-добрите европейски филми са представени на голям екран в цяла Европа в празника, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти. Денят на европейското арт кино е първата обща международна инициатива на организациите на арт кината с цел промотиране на европейското кино и подпомагане сътрудничеството между разпространители, продуценти и киносалони.

През 2020 патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд (Полша), Лукас Белво (Белгия) и Каролине Линк (Германия).

*  *  *
На 8 ноември в Дома на киното, зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия:

Стартът е с прожекция в 14:00 часа на уникалното и вдъхновяващо анимационно творение на Лоренцо Матоти, който е автор и на ПОСТЕРА на Деня на европейското арт кино 2020. Филмът е „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ и е ДУБЛИРАН на български език – изключително подходящ за публика от всички възрасти!

В 16:00 часа продължаваме с „ШАРЛАТАН“ - най-новият филм на Агнешка ХОЛАНД, един от посланиците на „Деня на европейското арт кино“, дългогодишен председател на Европейската филмова академия и носител на специалния приз „ФИПРЕССИ 94 Платиниум“ на 24-тия София Филм Фест. В основата на сюжета на филма са реални събития - един мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на „Шарлатан“ е дело на Марек Епщайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Българското предложение в Деня на европейското арт кино е филмът „СЕСТРА” на Светла Цоцоркова – носителят на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия София Филм Фест. Не пропускайте възможността да „Сестра“ на голям екран в Дома на киното! Световната премиера на филма бе в Сан Себастиан, където бе отличен с почетен диплом. След това „Сестра“ спечели голямата награда на фестивалите в Котбус и Скопие, отличен бе във Варшава и Клуж, участва с успех в Лондон, Шанхай, Минск, Бенгалуру, Гьотеборг. Филмът ще бъде представен от част от неговия екип, а началният час на прожекцията е 20:30.

Екипът на Дома на киното се съобразява с извънредната епидемична ситуация като се спазват всички задължителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, част от които са запълняемост на местата в залата до 30% от нейния капацитет, дезинфекция според разписаните протоколи, задължително използване на лични предпазни средства, заемане на местата в залата с необходимото разстояние между зрителите.

Денят на европейското арт кино” се организира от CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас и с подкрепата на Творческа Европа МЕДИА.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО – в Дома на КИНОТО!

EACD-2020_poster_bg_sm.jpg