03
Jul
2017

Десетте филма в официалната селекция за Наградата LUX за 2017 бяха обявени на 52-ия Филмов Фестивал в Карлови Вари

Сред десетте избрани творби са „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов
и още две копродукции с участието на България –
„Белгийският крал” на Петер Бросенс и Джесика Удуърт
и „Western” на Валеска Гризбах

За поредна година селекционната комисия на Наградата LUX поставя специален акцент върху разнообразието в творческите търсения на европейското кино, както и върху значимостта на това изкуство за възпитаването на социални и културни ценности. Филмовата награда LUX, която се връчва от Европейския парламент в края на всяка година вече в продължение на десетилетие, е създадена с цел да подпомага и насърчава авторите на филми в Европа и да подкрепя разпространението на киното в държавите на Европейския съюз.

Сред избраните десет творби през 2017 година е българският филм „Слава” на авторския и режисьорски дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов, както и още два филма със сериозно българско копродуцентско участие – „Белгийският крал” на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, филм, почти изцяло заснет в нашата страна, копродукция между Белгия, Холандия и България, както и „Western” на Валеска Гризбах, копродукция между Германия, България и Австрия.

Два от останалите седем филма вече са имали среща с българската публика в програмата на 21-вия София Филм Фест през март – „Последното семейство” на Ян Матушински и „Другата страна на надеждата” – най-новата творба на Аки Каурисмаки все още може да бъде видян на кино, тъй като се разпространява в арт-хаус киносалоните на България. Другите пет заглавия са „A Ciambra” на Йонас Карпиняно, „BPM (Beats Per Minute)” на Робин Кампильо, „Heartstone” на Гудмундур Арнар Гудмундсон, „Sámi Blood” на Аманда Кернел и „Summer 1993” на Карла Симон.

Три са основните теми, които могат да бъдат открити във филмите, представляващи съвършено огледало на реалността, в която живеят днес Европа и нейните граждани: истории за порастване и съзряване, разказващи за млади персонажи, които осъзнават особеностите на средата, към които принадлежат; социално ангажирани истории, които разглеждат актуални проблеми на различни общности през жанрова призма и сюжети, които разглеждат съвремието, претоварено от информация и непрестанна комуникация, както и социално-политическите крайности, които граничат с абсурда. Интересен факт е, че сред режисьорите има пет жени – Кристина Грозева, Джесика Удуърт, Аманда Кернел, Карла Симон и Валеска Гризбах.

Филмовите дни LUX

Три от десетте селектирани заглавия ще преминат в следващата фаза на процеса по избор на най-добър филм за Наградата LUX за 2017 година. Те ще бъдат обявени на пресконференция в Рим в края на месец юли, на която ще бъде представена програмата на „Венецианските дни” в 74-ото издание на филмовия фестивал във Венеция. С цел подкрепа на филмовата индустрия и подпомагане на най-важните европейски копродукции да бъдат разпространени извън техните национални граници, и трите състезаващи се филма получават шанса да бъдат субтитрирани на 24-те официални езика в Европейския съюз и да бъдат представени на организирани специални прожекции във всички 28 държави на Европа по време на Филмовите дни LUX – след края на Венецианския фестивал и преди връчването на Наградата LUX на официална сесия на Европейския парламент на 15 ноември в Страсбург. Това е един от начините, по които парламентът подкрепя културното разнообразие и дава възможност филмите да стигнат до най-широка аудитория, като стимулира дискусии по важните, актуални социално-политически теми, представляващи неразривна част от сюжетите в избраните творби.