03
Jul
2018

Десетте филма в официалната селекция за Наградата LUX за 2018 бяха обявени на 53-ия Филмов Фестивал в Карлови Вари

Десетте филма в официалната селекция за Наградата LUX за 2018 бяха обявени на 53-ия Филмов Фестивал в Карлови Вари.

И през тази година Европейският парламент подкрепя европейското кино чрез Филмовата награда LUX.

Селекцията официално започна през март и след много дебати от страна на комисията по подбор, десетте филма, които съставят официалната селекция, станаха ясни в рамките на 53-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари.

Ето и избраните десет творби:

Border – Али Абаси (Швеция / Дания)

Girl  – Лукас Донт (Белгия- Холандия)

Mug  - Малгожата Шумовска  (Полша)

The Other Side of Everything  - Мила Тураджлик (Сърбия- Франция -Катар)

U-July 22 – Ерик Попе (Норвегия)

Donbass – Сергей Лозница (Германия/Украйна/Франция/Холандия/Румъния)

Happy as Lazzaro – Аличе Рорвахер  (Италия/Швейцария/Франция/Германия)

Styx  – Волфганг Фишер(Германия/Австрия)

The Silence of Others  – Алмудена Караседо, Робърт Бахар (Испания/САЩ)

Woman at War – Бенедикт Ерлингсън (Исландия/Франция/Украйна)

Повече от 50 филма бяха разгледани от членовете на комисията. Селекцията от филми варираше от най-обсъжданите световни премиери на големите филмови фестивали до по-малки национални продукции. Подобно на предишни години, специален акцент е поставен върху многообразието, а много от избраните филми са режисирани от жени и филмови дейци – дебютанти от всяко кътче на Европа.

Три от десетте селектирани заглавия ще преминат в следващата фаза на процеса по избор на най-добър филм за Наградата LUX за 2018 година. Те ще бъдат обявени на пресконференция в Рим в края на месец юли, на която ще бъде представена програмата на „Венецианските дни” в 75-ото издание на филмовия фестивал във Венеция. С цел подкрепа на филмовата индустрия и подпомагане на най-важните европейски копродукции да бъдат разпространени извън техните национални граници, и трите състезаващи се филма получават шанса да бъдат субтитрирани на 24-те официални езика в Европейския съюз и да бъдат представени на организирани специални прожекции във всички 28 държави на Европа по време на Филмовите дни LUX – след края на Венецианския фестивал и преди връчването на Наградата LUX на официална сесия на Европейския парламент на 14 ноември в Страсбург.

Победителят, носител на Филмовата награда LUX’18 ще бъде достъпен до хора със зрителни и слухови увреждания.

Това е един от начините, по които парламентът подкрепя културното разнообразие и дава възможност филмите да стигнат до най-широка аудитория, като стимулира дискусии по важните, актуални социално-политически теми, представляващи неразривна част от сюжетите в избраните творби.

Междувременно носителят на Наградата на публиката от трите селектирани филма за 2017 година също бе обявен в Карлови Вари. Носителят на Наградата LUX „Кръвта на Саамите“ на Аманда Кернел получи и това отличие! И тази година щастлив зрител, избран на случаен принцип от многобройните гласували на филма, не само беше поканен да присъства на Международния филмов фестивал в Карлови Вари 2018, но и обяви Наградата за публиката за 2017 година – този път избраникът беше Синициана-Мария Журау от Румъния.