16
Feb
2024

Димитър Маринов ще бъде член на Международното жури на 28-ия София Филм Фест

Актьорът ще представи двата най-нови филма със свое участие

След споделения световен успех от фестивалната публика през 2019 година, когато Димитър Маринов, стана първият българин, държал „Оскар“ за най-добър филм в ръцете си, холивудският актьор ще бъде отново гост на София Филм Фест – този път като член на Международното жури.

Димитър Маринов ще представи лично и последните два филма с негово участие – „Сельодка“ и „Караганда“.

Сeльодка“ е дебютният късометражен филм на американската актриса, писателка и стендъп комедиантка Милана Вайнтруб. Тя започва кариерата си с видеоклипове в YouTube с над 11 милиона гледания, а след това превръща уеб съдържанието си в пилотен филм за MTV. Позната е и като актриса с ролята на Слоун в драматичния сериал на NBC „Това сме ние“ и като сценарист на телевизионната анимационна поредица с дългогодишна история „Robot Chicken“. Милана сама изпълнява ролята на Ирина – главната героиня, която получава мечтаната си малка къщичка, но в инцидент чупи бедро и ръка, а съпругът ѝ заминава в командировка! И тогава се появява циничният баща на Ирина (в ролята е Димитър Маринов), който с привичния съветски маниер на поведение иска да спаси положението, като използва възможността да оправи всичко в къщата, освен отношенията с дъщеря си.

Вторият филм, който Димитър Маринов лично ще представи в програмата на 28-ия София Филм Фест, е „Караганда“. Негов режисьор е Макс Вайсберг. След като унищожава руска военновъздушна база при провалена оръжейна сделка, главният герой - Владимир, е гангстер от Бруклин, който трябва да оцелее в последвалата война с мафията и да опази семейството си. Маринов играе ролята на мафиотски бос, собственик на заведение на първа линия в Брайтън Бийч.

Гостуването на Димитър Маринов се осъществява в партньорство със Съюза на артистите в България.

* * * 
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF