12
May
2017

Днес в Тбилиси стартираха снимките на новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4”

В главната роля е двукратният олимпийски шампион по борба Леван Тедиашвили, а оператор – холивудската звезда зад камерата Федон Папамихаел.

Филмът е копродукция с България, съфинансирана от Националния филмов център.

Получил наградата за най-добър филм на 18-ия София Филм Фест и още редица престижни отличия през 2014 година със своята предишна творба „Срещи на сляпо”, Леван Когуашвили е сочен от филмовите специалисти по света за една от основните фигури на съвременното грузинско кино. Когуашвили учи филмова продукция в Грузинския национален университет за театър и кино в Тбилиси, но на втората година от неговото обучение в Грузия избухва война и той започва да работи като журналист за първата независима грузинска телевизия. Между 1995 и 1999 Леван учи Филмова режисура в Московския киноуниверситет ВГИК, а през 2007 година учи кино в училището по изкуства „Tisch” в Ню Йорк. Първият му игрален филм „Street Days” се радва на международен успех, а премиерата му е в конкурсната програма на фестивала в Ротердам през 2010 година. През 2013 година Леван снима своя втори игрален филм „Срещи на сляпо”, който е представен в Торнто и Берлин и е носител на над 20 награди от международни филмови фестивали, включително 3 в София (най-добър филм, режисьор и Наградата на ФИПРЕССИ). Документалният му филм „Новият живот на Гогита” е в конкурсната програма на IDFA, Амстердам, през 2016.

Най-новият проект, по който работи грузинският режисьор, носи името „Брайтън 4”. Ето какво споделя за него Леван Когуашвили:

„Брайтън Бийч или само Брайтън е квартал на Бруклин, Ню Йорк. Това е първата спирка в Америка за хората, които пристигат от пост-съветския свят. За мнозина Америка - земята на възможностите, започва с Брайтън и свършва с Брайтън, защото се оказва, че не могат да напуснат мястото. Там свикват да са имигранти, но не успяват да се приспособят към „истинската” Америка, да научат английски, така че си остават завинаги в „познатия” свят на Брайтън Бийч. На това място лесно можеш да оцелееш, защото надписите наоколо са предимно на руски и по улиците се говори повече руски, грузински и арменски, отколкото английски.

Брайтън е социално, а често и ментално състояние – намираш се едновременно в САЩ и във вече несъществуващия СССР. Искаш да започнеш нов живот, но не можеш да се отървеш от миналото...”

„Брайтън 4” е история за баща и неговия син. 60-годишният Кахи, бивш шампион по борба, отива в Бруклин, Ню Йорк, за да види как живее синът му Сосо, заминал преди време да учи медицина. Като пристига, Кахи разбира, че Сосо е зарязал учението и пилее времето си в хазарт, като е длъжник на азербайджански мафиот. Дългът от 23 000 долара трябва да се върне до седмица. Кахи ще направи всичко възможно, за да помогне на сина си и да му даде нов шанс в живота...

„Брайтън е необикновено и много кинематографично място за нашия разказ – универсална и вечна история за отношенията между баща и син, за баща, който жертва себе си за сина си. Мисля, че тази комбинация прави проекта ни интересен – оригиналната текстура на Брайтън от една страна и човешката история – от друга...”, допълва сценаристът-режисьор Леван Когуашвили.

Главната роля на бившия борец Кахи изпълнява двукратния олимпийски и четирикратен световен шампион Леван Тедиашвили. „Първият си златен медал от световно първенство спечелих в София през 1971 година. Схватките бяха на стадион „Васил Левски”. Спяхме в хотел „Диана”. Съществува ли още този хотел?”, попита легендарният борец.

Друго голямо име в продукцията е операторът Федон Папамихаел. Роден в Атина и израсъл в Мюнхен, където завършва изящни изкуства, Федон учи в Ню Йорк и отива при братовчед си Джон Касаветис в Лос Анжелис, където прави бляскава кариера зад камерата. След 7 филма с Роджър Кормън, Федон снима творби на Вим Вендерс („Хотел за милион долара”), Нана Джорджадзе („27 пропуснати целувки”), Александър Пейн („Отбивки”, „Небраска”, „Потомците”), Оливър Стоун („W”), Джеймс Манголд („Identity”, „Walk the Line”, „3:10 to Yuma”), Джордж Клуни, Даян Кийтън. За работата си в „Небраска” е номиниран за „Оскар”. Камерата, на която снима Федон Папамихаел,  е осигурена от Nu Boyana Film Studios (България). 

В една от ключовите роли ще видим и дъщерята на Никита Михалков – Надежда.

„Брайтън 4” е копродукция на Грузия, Русия, България (с подкрепата на ИА „Национален филмов център”), Хърватия и Гърция. Сценаристи на проекта са Борис Фрумин и Леван Когуашвили. Продуцентският екип на филма е съставен от Леван Когуашвили (Грузия), Иракли Родоная (Русия), Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест, България), Дарио Домитрович (Хърватия) и Панос Папахадзис (Гърция). Художник на продукцията е Коте Джапаридзе (Грузия), художник по костюмите - Ека Бичинашвили (България), а звукорежисьор - Светлозар Георгиев (България). Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.