27
Feb
2023

Документалният конкурс на 27-ия София Филм Фест


Дванадесет актуални, завладяващи документални филмови разказа ще бъдат представени пред фестивалната публика в София

Двата български филма, които участват в конкурса през 2023 година, са „Една провинциална болница“ на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на режисьорите Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки. В селекцията е и най-новия филм на световноизвестния украински режисьор Сергей Лозница „Киевският процес“. А ето и кои са останалите девет документални творби.

Конкурсът, с основни прожекции в комфортната и уютна зала „Славейков“ на Френския институт, се открива с швейцарския филм „Мъжки бърлоги“, дебют на режисьорката Селин Перне. Тя е антрополог и автор на сценария на това интригуващо изследване, поднесено с хумор и загриженост, във фокуса на което попадат мъжете в активна възраст – между 30 и 45 години. Резултатите от нейните интервюта подсказват, че е необходимо да се води разговор за моделите на мъжественост – важна част от връзките в съвременното общество. 

Датската режисьорка и оператор Леа Глоб привлича вниманието още с дебюта си през 2015 година, а в програмата на СФФ представяме нейния трети филм „Аполония, Аполония“ – разказ за една талантлива жена, която повече от десетилетие се опитва да намери мястото си в изкуството. Израснала в артистична, бохемска общност, Аполония Сокол застава за първи път пред камерата на Глоб през 2009; през годините между двете се заражда специална връзка и резултатът е завладяващ филмов портрет.

Дебютният филм на украинския режисьор Игор Иванко „Крехка памет“ е представян на фестивали в Тел Авив, Анже, Краков, Триест – и навсякъде печели признания и овации. Разказът е конструиран около стари фотографии, принадлежали на дядо му – украинския режисьор Леонид Бурлака. Снимките с износена емулсия, точно както и избледняващата филмова лента в архивите, са символ на изчезващия спомен, а целта на този документален филм е да спаси живота от забрава.

С награди от документалните форуми във Валенсия, Краков и Тулуза, испанско-френската копродукция „Толиати дрифт“ на режисьорката Лаура Систеро ще разкаже и на публиката в София за тоталната трансформация на руския град Толиати. Стремежът за промяна го носят младите хора в движението „Бойна класика“, които успяват за превърнат легендарните автомобили „Лада“ в емблема на бунтовните настроения на място, в което бъдещето вероятно ще се превърне в антуитопия. 

Двукратно номинираният за Оскар режисьор Стив Джеймс пресъздава дълбоко човешки разказ в своя нов документален филм „Милосърдният шпионин“, чиято премиера беше в програмата на Венеция 2022. Негов главен герой е забележителният възпитаник на Чикагския университет Теодор Хол, който работи по проекта „Манхатън“ за създаването на първата атомна бомба. Филмът е вълнуващ разказ за любовта, интригите и за това докъде могат да стигнат някои хора, за да спасят света.

Известна с психологическите си трилъри, най-вече с тези за безскрупулния измамник Том Рипли, Патриша Хайсмит докосва безброй сърца с уникалния роман „Цената на солта“, адаптиран от Тод Хейнс във филма „Каръл“. Документалният портрет „Да обичаш Хайсмит“, дело на швейцарската сценаристка и режисьорка Ева Вития, разказва за бурните любовни връзки на Хайсмит, превърнали я в писателката, която всички познават, и в жената, за която все още се знае твърде малко.

Чрез личните архиви на молдовски семейства, документиращи периода на преход от социализъм към капитализъм през 90-те години на ХХ век, режисьорката Отилия Бабара представя деликатността на емоционалните връзки през погледа на едно поколение майки и дъщери, принудени да живеят разделени, за да оцелеят. Пълнометраженият документален дебют на режисьорката „Любовта не е портокал“, копродукция между Молдова, Франция, Нидерландия и Белгия, е портрет на една постсъветска страна, която се намира на кръстопътя на историята. 

В своя най-нов филм „Неудобна материя“ авторитетният австрийски режисьор Николаус Гайрхалтер тръгва по следите на битовите отпадъци из цялата планета и хвърля светлина върху безкрайната борба на хората да установят контрол над огромните количества боклук. Филмът му пристига в София с наградата „Зелен леопард“ на Световния фонд на природата от фестивала в Локарно 2022. 

Още една документална творба бе отличена в Локарно – „Джиджи Закона“ получи Специалната награда на журито. Според неговия сценарист и режисьор Алесандро Комодин, този филм е „фрагмент от живота на погранична Италия“ и разказва за един провинциален полицай, който наблюдава необяснима вълна от самоубийства и разследва странния свят между реалността и фантазията, в който една градина се превръща в джунгла, а един вечно усмихнат човек на закона е отворил сърцето си за любовта... 

Не пропускайте специалната селекция от документални филми в програмата на 27-ия София Филм Фест!

Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF