21
Feb
2018

Интригуващ омнибус-проект ще бъде включен в голямата тема „1968 година“

Имената на Мартичка Божилова и „Агитпроп“ като продуцент стоят отново зад интересен документален проект - омнибусът „Окупация 1968“ (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария). Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея. 

Основният въпрос, около който обединяват работата си режисьорите Стефан Командарев, Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Жимков и Евдокия Москвина, е как „малкият човек в Европа“ се отнася с така наречената „голяма история“. Каква е ролята на личната отговорност, запазването на личната гледна точка и морал и какво се случва с тях, когато човекът е поставен пред избора да спаси живота си, или да се подчини на правилата? 

За „братските армии“ окупацията на Чехословакия през 1968 година е съвсем различно събитие от това, което чехите и словаците преживяват. Пресъздаването на историята предлага среща с войници от различни националности и ранг. За да бъде постигната многопластовост и разнообразие на гледните точки върху сложната тема, по филма работят петима режисьори от пет държави от бившия Варшавски договор, участвали в окупацията на Чехословакия – Русия, Полша, Германия, Унгария и България. А пъзела на омнибуса е подреден от филмите „Ненужен герой“ (България), „Гласове в гората“ (Германия), „Червена роза“ или „Приятелство и любов по време на окупация“ (Унгария), „Войнишки жени и шпиони“ (Полша), „Последната мисия на генерал Ермаков“ (Русия).

Омнибусът е копродукция на АГИТПРОП (България), Петер Керекеш (Словакия), Хайпермаркет Филм (Чехия), Силвър Фрейм (Полша), Елф Пикчърс (Унгария), с подкрепата на ИА „Национален филмов център”, в копродукция с Българската Национална Телевизия, с подкрепата на Полски филмов институт - PISF, Полска телевизия - TVP, Държавен фонд за кинематография - Чехия, Чешка телевизия, Творческа Европа - Програма МЕДИА Развитие, Вишеградски фонд - развитие, AVF/Словашки аудиовизуален фонд - развитие и продукция, RTV Словакия, Унгарски филмов фонд. Световни продажби: Слингшот Филмс. 

Прожекцията на „ОКУПАЦИЯ 1968” на София Филм Фест ще бъде  официалната българска премиера на филма!